Ръководителят на американската компания за електромобили „Тесла“ Илон Мъск е обвиняем по дело за незаконно манипулиране цената на акциите на компанията, с цел да ощети продавачите на къси позиции, пише АФП.

В официално изявление за медиите от адвокатската кантора Labaton Sucharow съобщават, че в четвъртък са завели дело във федералния съд в Сан Франциско от името на Андрю Лефт – продавач на късо. От кантората отправят призив към всички, които са търгували с акции на компанията между 7 и 17 август да се присъединят към иска.

„По всичко личи, че става въпрос за учебникарски пример за измама“, заяви Майкъл Кенти от юридическата фирма.

„Смятаме, че Мъск е опитал да манипулира цената на акциите на „Тесла“ с неверни и подвеждащи съобщения в „Туитър“ и целенасочено да ощети продавачите на къси позиции“, добавя той.

Миналата седмица Мъск обяви, че ръководената от него компания ще продължи да бъде търгувана публично. Преди това обаче той многократно намекваше, че ще свали „Тесла“ от борсата и ще я превърне в затворена компания.

Ответник по делото е лично Мъск и ръководената от него компания. Ищците твърдят, че не е имало осигурено финансиране, което да позволи „Тесла“ да бъде свалена от борсата и с неверните си твърдения в социалните мрежи Мъск е целял единствено да причини загуби на продавачите на късо. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar