Промените в Търговския закон за заплатите на работниците, които доведоха до пълен блокаж на прехвърлянето на фирми, се оказват и противоконституционни. Това става ясно от мотивирано становище на Консултативния съвет по законодателство на Народното събрание, с което „Сега“ разполага. То е изготвено от проф. д-р Ангел Калайджиев и д-р Таня Бузева и е подписано от председателя на Съвета по законодателството Огнян Герджиков, доайен на търговското право у нас, както и от ръководителя на Направление „Гражданскоправни отрасли“ в съвета проф. Екатерина Матеева.

Става дума за широко рекламираната от управляващите и особено от омбудсмана Мая Манолова реформа за защита на работниците от некоректни работодатели. В края на декември чрез заключителните разпоредби в Кодекса на труда депутатите промениха Търговския закон. С изменението те поставиха изискването, че предприятие, в което има наети работници или служители, може да се прехвърли, след като се платят дължимите трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки, включително на напусналите 3 г. по-рано. Същото условие бе сложено и при прехвърляне на дружествен дял на трети лица. Текстовете бяха приети с овации в парламента и блокираха прехвърлянията на фирми.

Оказва се обаче, че едни от най-добрите в търговското право са предупреждавали още преди приемането на въпросните текстове, че те не само са проблемни, но и противоречат на конституцията. На пет страници авторите излагат множество аргументи.

Те посочват, че въпросните промени противоречат на принципа в конституцията за гарантиране на еднакви условия за стопанска дейност от частните субекти. Освен това измененията ограничават свободната стопанска инициатива.

Поправката в интерес на отделна група кредитори – работниците, противоречи на принципа на правовата държава. Авторите на становището акцентират, че няма как със законови текстове да се създава привилегия на една категория на кредитори пред всички останали кредитори, за които подобна възможност не съществува. Останалите кредитори, които могат да са и частни и публични, могат да имат вземания с не по-малка обществена значимост и тяхното непогасяване да доведе до по-сериозни неблагоприятни последици и до засягане на по-важни интереси, пише в становището.

Там се посочва и че промените не водят с нищо до подобряване на положението на работниците и служители, защото с прехвърляне или не, то техните задължения все ще си стоят висящи.

ХАОС

Поправката доведе до хаос с прехвърлянето на фирми и всички опити за вписване получават и до момента откази. Заради ситуацията се наложи спешна промяна в закона, която се очаква да бъде обнародвана в петък. Твърде възможно е обаче и тя да не реши проблемите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar