Италиански съд оправда бившия премиер Силвио Берлускони за подкупване на свидетел по дело за проституция с непълнолетни през 2013 г., съобщава Ройтерс.

Берлускони беше обвинен, за това че е платил на италианския певец Мариано Апичела 157 000 евро, за да излъже в предишен процес. Политикът бе изправен пред съда за това, че е платил за секс със 17-годишна мароканска танцьорка от нощен клуб.

Берлускони, лидер на дясната партия Forza Italia (Напред, Италия), която подкрепя новоизграденото правителство на премиера Джорджия Мелони, в крайна сметка беше оправдан по това дело. Той се призна за невинен в последвалия процес за подкуп, а прокурорът в Рим Роберто Феличи каза пред съда, че трябва да бъде освободен, тъй като няма дело, за което да отговаря.

Съдиите също така оправдаха Апичела за получаване на подкупи и го оправдаха по обвиненията в лъжесвидетелстване, тъй като срокът за постановяване на присъда за такова престъпление е изтекъл.

Апичела беше редовен гост-певец на много от партита на Берлускони, които предизвикаха скандала, допринесъл за падането на медийния магнат като министър-председател през 2011 г., отбелязвайки края на четвъртото му правителство.

В друго дело, висящо в съда в Милано, Берлускони е обвинен в подкупване на 24 свидетели, предимно млади гости на вечерните му партита. През май прокуратурата поиска той да бъде осъден на шест години затвор. Берлускони отхвърли обвинението и не се очаква присъда преди януари 2023 г.

Миналата година съдът в Сиена оправда Берлускони по обвиненията, че е подкупил друг свидетел на своите купони. Прокуратурата обжалва решението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar