Гърция въвежда паник бутона със закон, като внася законопроект, гласуван на пленарната сесия на парламента, пише „Грийк рипортър“.

Програмата е предвидена с внесена поправка в законопроекта на Министерството на правосъдието, която въвежда европейска директива за обмен на информация за граждани на трети страни.

Паник бутонът е цифрово приложение, което незабавно ще ви помогне да потърсите помощ, ако попаднете в трудна ситуация.

Както се отбелязва в изменението, паник бутонът изпраща кратко текстово съобщение до полицията в случаите, когато семейното насилие е свързано със заплаха или опасност за живота и телесната неприкосновеност. Целта е незабавна намеса на полицията.

Накратко, ще има трицифрен номер, на който се обаждате с мобилния си телефон и след това веднага се натиска върху индикатора „паника“, който се появява на екрана.

Автоматично телефонът чрез специалното приложение се свързва с центъра на службата, която ще приема обажданията (независимо дали е полиция или друга специална служба) и засича къде се намирате чрез GPS-а на мобилния ви телефон.

Подлежащите на регистрация по време на пилотната дейност на програмата включва жени, жертви на домашно насилие. По-специално това се отнася за жени жертви, живеещи в района на Атика и регионалната единица на Солун.

След като програмата „паник бутон“ приключи пилотно, ще бъде оценена от компетентните служби на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на защита на гражданите.

До края на септември вече има тринадесет убийства на жени, регистрирани в Гърция само през 2022 г. Над двадесет жени бяха убити в окръга от партньори или бивши партньори през 2021 г., като явлението започна да достига безпрецедентни нива.

Случаят, който привлече най-голямо международно внимание, е този на Каролайн Крауч, която бе убита от съпруга си Бабис Анагностопулос в семейния им дом в Атина през май 2021 г.

През август две убийства на жени, извършени в рамките на няколко часа едно от друго в Ретимнон, Крит и на Закинтос, шокираха общественото мнение в Гърция.

„Ние сме дълбоко сексистко и патриархално общество“, каза Анна Вугиука, социален учен и експерт по въпросите на секса в „Диотима“, женски изследователски център.

„Патриархатът означава да контролираш и означава, че няма да приема „не“ за отговор“, обяснява тя. Тя допълва, че ако жената реши да напусне патриархален мъж, обикновено насилието ескалира.

Фемицид (убийство на жена) традиционно се свързва с обезценяването на жените, което е симптом на патриархалност, казва Анна Лазу, асистент по философска антропология в Атинския университет. „Жените, убити заради пола им, биват убивани предимно от мъже, гаджета или съпрузи“, казва тя.

Димитрис Киоупис, доцент по наказателно право и процес в Юридическия факултет на Атинския университет, смята, че е крайно време терминът „фемицид“ да бъде въведен в гръцкия наказателен кодекс.

„Има насоки на ЕС, въведени в гръцката наказателна система, но последните промени, въведени от правителството, правят разлика между убийства, извършени в разгара на момента и тези, извършени хладнокръвно“, обяснява Киоупис.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar