Телефонният терорист, заплашил с фалшив сигнал за бомба Централна гара в Пловдив преди два дни, отново се насочва към затвора.

Това става ясно от привличането му като обвиняем от прокуратурата по тежък член от Наказателния кодекс, който предвижда до пет години затвор и глоба до петдесет хиляди лева.

Оказа се, че извършителят отново е Любомир Яков, който стана известен като човекът, заплашил миналата година с убийство Бойко Борисов и тогавашният председател на парламента Ива Митева.

Тогава Яков бе бързо разкрит, понеже изпращал заплахите от личната си електронна поща. За стореното той бе осъден на 7 месеца затвор.

При поредната си проява пред два дни надвечер, рецидивистът се обадил от уличен телефон на аварийната служба 112 със заплахата, че е поставил „минни гранати“ в Централна гара.

При спешната проверка нищо такова не бе открито, но няколко часа гарата бе затворена, пътниците евакуирани и бяха нарушени влакови разписания.

В момента Любомир Яков е в ареста, в очакване на постоянна мярка „задържане под стража“.

Днес следобед Районният съд в Пловдив го остави за постоянно в ареста.

Според магистратите има реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка за неотклонение, с оглед множеството предходни присъди, както и предвид това, че наложените му до този момент наказания, включително ефективни присъди „лишаване от свобода“, не са изиграли своята роля.

Според съда има опасност Любомир Яков да се укрие, тъй като не живее на постоянния си адрес, води скитнически начин на живот, не е трудово ангажиран и се прехранва чрез просия.

Определението не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд на 24 ноември.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar