Коментар на европейския комисар по въпросите на равнопоставеността по повод новото законодателно предложение на Европейската комисия, включващо криминализирането на насилието над жени, включително онлайн насилието. Заглавието е на „Дневник“.

Насилието над жени и домашното насилие са широко разпространени обществени проблеми, които засягат всички социални групи и са често срещани във всички държави на ЕС. Това насилие се извършва в обществената и личната сфера, както и в онлайн платформите. Според Евростат полицията в ЕС е регистрирала през 2019 г. 178 000 сексуални престъпления, като над една трета от тях са били изнасилвания.

При избухването на пандемията от COVID-19 разбрахме, че има пандемия в сянка, която се разпространява бързо. Това бе нарастването на насилието над жени, което скочи със 70% в сравнение с предходния – вече висок – брой случаи, отчетени например в региона на Фландрия в Белгия през втората седмица на първия период на строги ограничителни мерки.

Всяка жертва е в повече. Въпреки това вследствие на неадекватните отговори на основаното на пола насилие и домашното насилие, както и аномалиите на съществуващите системи много жени и момичета са подложени на насилие, неподкрепени и незащитени от съдебната система, ако не и мъртви.

Беше необходимо да се разработят нови инструменти за докладване на тези от жертвите, които поради ограничителните мерки бяха принудени да живеят със своите насилници. Трябваше да бъдат преосмислени жизненоважни институционални гаранции, което доведе до размисъл дали новите методи на действие следва да се превърнат в постоянна основа на нашите стратегии за борба с насилието над жени и домашното насилие.

Много държави членки създадоха горещи телефонни линии за помощ, стартираха кампании за повишаване на осведомеността в аптеките, увеличиха капацитета на местата за подслон и обявиха, че услугите за подкрепа са от съществено значение, като по този начин се гарантираше непрекъснатото им функциониране въпреки ограниченията, свързани с пандемията. Макар че това бяха положителни реакции, трябва да засилим още повече програмите си за превенция и да подобрим услугите, като определим минимални референтни показатели за цялата територия на ЕС.

Едновременно с това онлайн насилието над жени се разпространява експоненциално. Неотдавнашно международно проучване Plan International сред 14 000 момичета по света установи, че 58% от тях са били подложени на онлайн тормоз и насилие. Често това се случва без никакви последици за извършителите.

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа е най-ефективният съществуващ международен правен инструмент. През последното десетилетие тя предизвика важни национални реформи. Въпреки това шест държави – членки на ЕС, все още не са ратифицирали конвенцията. При все че Европейската комисия остава ангажирана с ратифицирането на конвенцията, липсата на съгласие от страна на съвета с тази перспектива ни накара да разработим собствено законодателно предложение за справяне с насилието над жени и домашното насилие.

Днес, на Международния ден на жената, Европейската комисия приема законодателно предложение, с което се въвеждат общи минимални стандарти за всички държави членки относно превенцията, защитата, подкрепата за жертвите, достъпа до правосъдие и сътрудничеството и координацията на службите.

Предлагаме криминализирането на насилието над жени, включително онлайн насилието, като например споделянето без съгласие на интимни изображения, видеоматериали или аудиофайлове, или заплахи за това; и изнасилването, което включва всяко проникване в тялото без съгласие.

След като бъде приет, този нов законодателен акт ще изисква разкриването на специални телефонни линии за помощ за жертвите на насилие. Това ще бъде допълнително укрепено чрез хармонизиран номер за целия ЕС – 116 016 – който ще насочва жертвите към правилните служби и органи, където и да се намират в ЕС. Искаме да гарантираме, че на нито една жертва не се налага да се справя сама с насилие, основано на пола.

Убедени сме, че с днешното предложение можем да постигнем промяна за жените в целия ЕС. Разбира се, за това се изисква съгласието на Европейския парламент и на съвета. Надяваме се, че неотдавнашният скок в броя на случаите на насилие, основано на пола, ще подтикне държавите членки бързо да постигнат обща позиция, за да защитят жените и момичетата от насилствено сексистко поведение, което подрива нашето достойнство и нарушава нашите права.

Текстът е предоставен на „Дневник“ ексклузивно за България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar