Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС)съобщи, че иска намаляването на кворума за провеждането на Общо събрание на етажната собственост от 67% сега на 51% от гласовете на собствениците в сградата.

Според тях това трябва да залегне в подготвяните промени в Закона за управление на етажна собственост (ЗУЕС), които асоциацията подкрепа.

Предвид пандемичната ситуацията, в която се намираме вече две години, АДУЕС е на мнение, че следва да има възможност и за дистанционно взимане на решения от Общото събрание. Това ще позволи и на собственици, които се намират в чужбина, да взимат участия в решенията за сградата, в която се намира собствеността им, аргументират се от асоциацията.

Организацията настоява още и за промяна на чл. 51, свързан с разходите по управление и поддръжка на сградата. Според организацията всички собственици в сградата, независимо дали я обитават или не, трябва да поемат равна отговорност и тежестпри ремонтни дейности и поддържане, спрямо идеалните части, които притежават в етажната собственост.

Следва да се засили и отговорността на управителните органи на етажната собственост с цел по прозрачно и ефективно управление на сградния фонд.

За това е необходимо създаване на единен публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост. В него трябва да има информация за мандата на домоуправителя, неговите координати – телефон и електронен адрес, информация за техническите характеристики на сградата, класа на нейната енергийна ефективност, както и информация за размера на събираните вноски за Фонд ремонт и обновление, посчва АДУЕС.

Предложените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов промени в Закона за управление на етажната собственост предвиждат регулиране дейността на професионалните домоуправители с оглед необходимостта да се прекрати порочната практика, при която гражданите търпят вреди в резултат на некачествени услуги.

Това включва и създаване на регистър на професионалните домоуправители, след изпълнение на определени изисквания, както и публичен регистър на всички домоуправители на етажни собствености – физически лица и компании, с техните контакти.

Промените предвиждат още и създаване на механизъм за събиране на невнесени такси от недобросъвестни съседи, включително и със сгради, чийто собственици не обитават самостоятелния обект в сградата, така наречените необитаеми апартаменти.

Засилване на контрола от страна на местната власт, която на практика в момента отсъства.

Улесняване и повишаване ефективността на инвестициите в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради във връзка с подготовката на проекта за Националния план за възстановяване и устойчивост на република България.

АДУЕС ще продължава да търси баланса между потребителите и браншовите представители за по-голяма сигурност, по-високо качество на предлаганите услуги и ясни регулации на пазара. Организацията настоява за промени в Закона за етажната собственост още от 2019 г.

„Радваме се, че настоящото управление намира темата за важна и в толкова кратки срокове успя да събере работна група, която да обедини всички граждански и браншови предложения в цялостен законопроект за промени в ЗУЕС“, заявяват от асоциацията.

В АДУЕС членуват 25 дружества, опериращи в големите градове София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Дупница, Велико Търново, Русе, като менажират около 6000 сгради.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar