Промени на първо четене в Закона за училищното и предучилищното образование

Учители, директори и началници на РУО-та притеснени за работните си места

Очакват тестването в клас да отпадне

Забранява се политическата и партийната дейност в училища и детски градини, а учителите, директорите и 28-те началници на РУО-та трябва да са политически неутрални, докато изпълняват функциите си. Това е записано в промените, които депутатите приеха само на първо четене в Закона за предучилищното и училищното образование.

Законопроектът предвижда още, че автономията на школата и забавачките не може да се нарушава от политическа и партийна дейност. Записано е и, че се забранява налагането на политически доктрини от учители, зам.-директори, директори на училища и шефовете на регионалните управления на образованието и служителите в тях. Досега в закона фигурираше забраната само на идеологически и религиозни доктрини.

Недотам ясните текстове накараха преподаватели от цялата страна да се страхуват за работните си места и да очакват прецизиране на текстовете в законопроекта, на който тепърва му предстои окончателно гласуване, показа проучване на „Труд“ (виж карето).

Всъщност за промените настоя просветният министър акад. Николай Денков още миналата година. След изборите през юли той заяви, че всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа и поясни, че 11 от 28-те шефове на РУО-та били имали партийни ангажименти за вота през април. Имало и партийни сбирки с учители, които началниците на управленията организирали.

След като миналата седмица депутатите не стигнаха до гласуване, днес вече те дискутираха промените. След дебат дали въпросните текстове са само с цел деполитизация в системата на образованието или се гласят и чистки и репресии на неудобни кадри, в крайна сметка мнозинството прие промените.

От ГЕРБ-СДС очаквано гласуваха против. Според Деница Сачева промените можело да доведат до изключване на учителите от промените в образованието, които били декларирани като основен приоритет от управляващите. Освен това можело да се стигне и до отстраняване на неудобните в системата.

Такава бе и тезата на Костадин Костадинов от „Възраждане“, които също не подкрепиха законопроекта – той бил „недоносче“, с което се целяло наказание. Според Костадинов министър Денков се стягал за нови избори, затова си разчиствал пътя.

ДПС се въздържаха, като Мукаддес Налбант от Движението – бивш зам. образователен министър, нарече законопроекта „изсипана логорея“, защото проблемът бил в заповедите, които идват от РУО-тата и МОН, а не в политическата дейност на учителите.

Останаха много отворени въпроси, съмнения и неясноти, въпреки гласуването в зала, затова на свой ред министър Денков обясни, че забраната за политическа дейност важи само при изпълнението на служебните ангажименти на учители, директори и началници на образователните инспекторати и няма други ограничения. Затова нямало пречка те да бъдат членове на партии.

Нямало и точни дефиниция на „политическа дейност“, защото всеки можел да разбере какво означава. По думите му, между двете четения, ако трябва, ще се уточняват текстовете.

Предложения по законопроекта се събират до 16 март.

По-късно в НС днес, на образователна комисия министър Денков посочи, че се очаква утре да има становище на здравните власти за падането на COVID мерките в училищата. Неговото мнение било, че това трябва да се случи до дни, но решението било на здравните специалисти.

Реакции

Страх тресе учителската гилдия

Страх тресе учителската и директорска гилдия заради закона, който предвижда деполитизация в средното образования. „Труд“ попита началника на РУО Ивайло Златанов за това какво мисли за закона, както и няколко директори. Уплашени за работните си места отказаха да кажат мненията си.

Иначе в училищата ври и кипи от коментари. А благоевградският шеф на РУО Златанов е и общински съветник от ГЕРБ. Според интерпретациите на гласувания законопроект, въпреки обясненията на министър Денков, Златанов би трябвало да избира да напуска ли мястото си и партията или да остане началник на инспектората по образование. Засега той няма мнение, но е вероятно да напусне.

Всички искаме да си запазим работните места, защото обичаме работата си. Но това означава ли, че ние не можем да имаме участие в законодателната власт, това е абсурдно, коментираха неофициално директорите.
„Значи може сервитьори и строители да стават общински съветници и да дебатират по теми за образованието, а баш специалистите като учителите няма да имат право да дават своето експертно становище, това е абсурдно“, коментираха местните даскали. Те одобряват да няма политизация в училищата, но не и да се забрани да имат отношение към партийната система на държавата.

Други пък казват, че това е просто начин да уволнят кадрите на ГЕРБ в образователната система.

Против тоталната деполитизация се изказаха и преподаватели от няколко училища във Варненско, които пожелаха анонимност, притеснени за работата си. Учител със солиден стаж сподели, че намеренията на управляващите днес много му напомнят на масовата чистка в средното образование, направена при управлението на СДС пак с идеята за деполитизация.

Виолета Илиева, директор на РУО-Бургас, пред „Труд“: Депутатите решават

Нека това да излезе като резултат, тогава ще се коментира деполитизацията. Сега не мога да коментирам нещо, което не се е случило. Това заяви директорът на РУО в Бургас инж. Виолета Илиева. Тя е и общински съветник от ГЕРБ. По думите є депутатите са хората, които се занимават със законите. Инж. Илиева добави – „В момента се занимавам с бежанци, с тестове, с обучителния процес“.

През лятото имаше трус в РУО-Бургас, като стола на инж. Виолета Илиева, която е и общински съветник от ГЕРБ, бе под въпрос. Тя излезе в дългосрочен отпуск, който започна в началото на август и продължи до края на октомври. През това време документите в кабинета є подписваше неин заместник. От началото на ноември миналата година обаче, инж. Илиева е отново на работното си място.

Петко Петков, директор на СУ „Св. Климент Охридски“-Варна, пред „Труд“: Надявам се да няма двусмислие

„Надявам се при промените в Закона за предучилищното и училищно образование да не бъде допуснато двусмислие и да е ясно имат ли или не право учители, директори и началници на РУО да участват в избори и в законодателната власт. Личното ми мнение е, че няма да е добре да бъдем лишени от представителство, защото така ще се загуби гласът на експертите в сферата на образованието“, заяви директорът на варненското СУ „Св. Климент Охридски“ Петко Петков. В момента той е общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ, но никога не е членувал в партия.

„Смятам, че с опита си в сферата на училищното образование съм полезен в работата на местния парламент, но ако законът забрани, ще напусна съвета, защото си обичам работата“, каза Петков, който е дългогодишен преподавател по история. Той бе категоричен, че не си е позволявал да агитира никого преди избори.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar