120 арестанти и осъдени в момента се контролират с електронни гривни. Държавата разполага с 250 устройства, като преди 4 години плати близо милион и половина европейски средства за устройствата и софтуера. Митьо Очите, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина – всички те са били под домашен арест и следени с електронни гривни, разказва bTV.

С гривни се контролират лишени от свобода в затворнически общежития, тези на пробация, както и обвиняемите и подсъдимите, които са под „домашен арест“.

А темата с гривните и ефективността им стана актуална покрай Васил Михайлов – синът на пернишки прокурор, обвинен за побои, който обяви, че е нарушавал домашния си арест. Михайлов се контролира с гривна. „Има няколко момента, в които е нарушаван периметърът за няколко минути. Има и един случай от 40 минути, за които е загубен сигнал на гривната“, обясни преди дни правосъдният министър Крум Зарков. Софийският районен съд обаче прецени, че няма доказателства Михайлов да е нарушил домашния си арест и отказа да му наложи задържане под стража.

„Няма съмнение по отношение на технологията, че е надеждна. Дали може да бъде преодоляна, не че е изцяло невъзможно, но практически трудно осъществимо“, казва експертът по информационна сигурност Борис Гончаров пред bTV. „Има някои кътчета в къщата ви – например във ваната или в мазето, където има повече препятствия пред радио честотата, блокира се и това създава аларма за нарушение, но те са несъществени“, обяснява Гончаров. Ако има индикация за нарушение, криптираната информация веднага стига до командния център. Бившият правосъден министър Николай Проданов обясни, че всяко едно прекъсване се отразява в контролната система и служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ трябва да реагират веднага.

„Вие можете да си срежете гривната с ножица. В момента, в който сложите фолио върху гривната, тя ще даде сигнал, че няма присъствие на обекта, той ще даде сигнал за нарушени, че има проблем на обекта. Това ще произведе аларма за вмешателство“, каза Гончаров.

Проданов пък разказа, че е имало случаи задържани под домашен арест да опитат да излъжат електронното наблюдение, да извадят гривните от строя и да избягат. „Един беше тръгнал към гръцката граница, но нашите служители реагираха много бързо и полицията го задържа“, посочи той.

„В хладилника е най-драстичният случай, човек си е сложил крака в камерата, защото преценил, че там има изолация, в кофа с лед, във вана, станиол, фолио. Имаше случай някакъв нарушител си беше срязал гривната и я сложил на кучето и беше обвинил кучето, че му я е отхапало и сложило само“, разказва Гончаров.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar