Нова разпоредба в инструкция на МВР ще задължи полицаите да докладват масово проверките на хора и автомобили. Текстът е качен за обществено обсъждане на сайта на силовото ведомство. С него се променя инструкцията за патрулно-постовата дейност.

Корупционно поведение

Новият текст е само един. Той се отнася за действията на служителите при проверка на човек или превозно средство. Според сегашните правила нарядите са задължени да докладват на дежурната част всяко изменение в оперативната обстановка, нарушение и взето отношение от страна на полицията. В инструкцията е записано още, че „при необходимост“ могат да извършват справки за „лица и превозни средства“.

Тази възможност, но не и задължение е предпоставка за корупция, твърди се в мотивите към промените. Така лесно един полицай може да спре нарушител на пътя и да го пита „Ся к’во правим“. След като няма справка до дежурната част, проблемът може да се реши по този начин и никой няма да разбере освен участниците в пазарлъка. Според авторите на промените „действащата разпоредба дава възможност за умишлено неизвършване на справки за лица или превозни средства“.

Затова справките в дежурната част ще станат задължителни. Към момента не е ясно как ще реагират редовите служители на новите разпоредби.

Черна серия

От началото на лятото в МВР не спират скандалите със съмнения за корупция. Първо стана катастрофата край столичния хотел „Хемус“, за която обвиняем е Георги Семерджиев. При нея загинаха две млади жени. Едва след инцидента се разбра, че години наред над него е опъван полицейски чадър и той е вършил редица нарушения без страх от санкции. В прикриването му са участвали 40 служители, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

След това стана трагедията в Бурагс, при която загинаха двама полицаи, след като патрулката им бе блъсната от автобус с близо 50 нелегални мигранти. Проверките по този случай показаха, че шофьорът на автобуса – сириецът Омар Андан – е бил арестуван, но освободен след снемане на обяснения. Няколко часа по-късно той се блъсна в полицейската патрулка. Останаха съмненията за корупция в гранична полиция, а преди това Демерджиев заяви, че подобни данни са били предадени на прокуратурата в Бургас.

Случаят с Димитър Любенов също доведе до скандал. Мъжът катастрофира с висока скорост на Околовръстното на София. При инцидента загина френски гражданин. След това стана ясно, че Любенов е шофирал дрогиран и пиян, а полицаи от Шесто РПУ в София са му правили ескорт. Шофьорът твърди, че има е дал 200 лв. за „услугата“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar