Cоциалните мрежи буквално загряха това лято от истории за любовни раздели. Много световни и родни звезди ги избраха, за да съобщят какво мислят за бившите си половинки и така дадоха възможност на милиони да съпреживеят случващото се с тях, да го коментират и да го съпоставят с неща от своя живот.

Ето да вземем една от най-любопитните истории, тази на бившия малайзийски крал Мохамед V. Докато по-младата му с 24 г. съпруга пускаше в инстаграм прочувствени съобщения за любовта и верността, гарнирани със семейни снимки, неговите адвокати обявиха, че двамата са се развели. Любопитно е, че Мохамед V абдикира преди няколко месеца, след като се разбра, че миналия ноември се е оженил за бившата руска миска Оксана Воеводина. 50-годишният монарх се отказа от трона, когато се появиха сексуални кадри от нейно участие в риалити в миналото. Тогава обаче двамата не се разделиха и тя дори му роди син в края на май, но сега се твърди, че разводът е станал по най-тежката процедура на мюсюлманите. При нея мъжът в присъствието на двама свидетели казва три пъти на жената „талак“, което означава „развеждам се с теб“. Този ритуал на отхвърляне се смята за изключително мракобесен и даже преди 2 г. бе обявен за противоконституционен в Индия с мотив, че никъде в свещените книги за мюсюлманите не пише за такава раздяла между съпрузи. Напротив, казва се, че трябва да им бъдат дадени поне три месеца да обмислят постъпката си. Така че, ако руската красавица продъжи да бъде активна в интернет и да води война по тази линия с бившия си съпруг, има голям шанс да спечели много поддръжници.

Защото напоследък социалните медии буквално са се превърнали в съдилища по любовни въпроси. Да погледнем какво се случва с певицата Лейди Гага, на която се приписваше романтична авантюра с актьора Брадли Купър след съвместното им участие във филма „Роди се звезда“. Дори двамата да не са потвърждавали нищо и Гага да бе спипана да целува друг, само фактът, че Купър се раздели с приятелката си, руския модел Ирина Шейк, бе достатъчен профилът на певицата в инстаграм да бъде залят с коментари на руски в подкрепа на изоставената сънародничка. „Скъпа Лейди Гага, жителите на село Яблоновец са изключително огорчени. Ако идвате по тези места, минавайте тихо, защото никой не ви очаква, дори комбайнерите“, гласи един от тях. За дни обсъждането става толкова разгорещено, че хора започват да си разменят в профила на певицата рецепти за борш, съпрузи да си напомнят кой трябва да вземе децата от училище, а един даже се шегува, че активността в него е по-голяма, отколкото на президентските избори в Русия и спокойно може да се организира подписка за смяна на държавния глава.

E, у нас положението не е чак толкова сериозно, но някои родни звезди вече много успешно отиграват разделите си чрез социалните мрежи. Певицата Андреа избра този начин да обяви, че 12-годишната ѝ връзка с боксьора Кубрат Пулев е приключила. Направи го сравнително завоалирано, пишейки, че е твърде млада за сватба и твърде стара, за да участва в детински игри. Затова сега се наслаждава на необвързания живот.

Много по-конкретна бе сръбската красавица Биляна Дол, която обяви, че напуска футболиста Валери Божинов, тъй като „неговите болни инстинкти и необходимостта да ги задоволи са я наранили като жена“. Тя написа в инстаграм, че му е помогнала да съживи кариерата си, да стане по-добър родител и да подобри отношенията с майка си и бившата си съпруга. Подкрепяла го е и когато е падал, и когато е бил на върха, но очевидно това не е достатъчно. И Андреа, и Биляна обаче изтриха съобщенията си, след като станаха много коментирани в интернет. Което е обяснимо, тъй като за разлика от съдебната зала нещата в мрежата не се основават само на твърдения и факти. Потребителите на социалните медии се ръководят понякога от редица несъществени фактори и невинаги симпатиите са на страната на красивия, наранения и изоставения. Така че да бъдат използвани за разчистване на сметки с бивши половинки и получаване на обществена подкрепа е доста опасно занимание.

Въпреки това доста хора се изкушават да го правят, тъй като по принцип съществува тенденция да се върви към разводи по взаимно съгласие. Партньорите избягват да доказват вина за раздялата в съда, защото това означава по-дългъг и скъп процес. И дори да си най-богатият човек на света като шефа на „Амазон“ Джеф Безос, пак предпочиташ бързо да оставиш на бившата съпруга 38 млрд. долара и да заживееш с новата си любовница, вместо дълго да изясняваш как се е стигнало до разпадането на отношенията ви.

Само че при този вид разводи партньорът, който се чувства засегнат, не получава желаната морална реабилитация. И обикновено се изкушава да пуска завоалирани съобщения, с които да търси съпричастност и подкрепа.

Според бракоразводни адвокати това обаче е доста опасно, особено когато раздялата е в процес. „В даден момент всяко едно съобщение в социалните мрежи може да се окаже от значение. Ако искате добра финансова издръжка, за да отглеждате децата, а в същия момент пускате снимки в интерент от екстравагантен начин на живот, съдията може да не е склонен да ви присъди голяма сума“, казват от американската адвокатска кантора Martin Law Eirm. Ако коментарите ви показват, че сте ядосани, нестабилни и безразсъдни, също може да срещнете проблем при получаване на родителски права. Не са от полза и съобщения, които не говорят добре за бившия съпруг или съпруга, както и регистрации в сайтове за запознанства.

Затова повечето адвокати съветват клиентите си да спрат да използват социални медии, докато са в процес на развод, тъй като по този начин ще си гарантират, че отсрещната страна няма да се възползва от нещо, споделено в мрежата. Също така да следят профилите на децата и роднините си, които могат да бъдат използвани като косвени доказателства за дадени твърдения. Ако не могат да се откажат от мрежата за определен период, поне много да внимават да не споделят информация за лекарства, хазарт, порнография, онлайн запознанства или търговия. Да не разрешават на приятели да ги отбелязват върху снимки от купони и да променят настройките на профилите си на най-високо ниво за защита. Освен това да си направят нова електронна поща за общуване със защитата по бракоразводното дело. За повечето нашенци подобни съвети може би все още звучат прекалено, но хакерската атака в НАП показа много нагледно колко незащитима всъщност може да бъде личната информация.

Българските семейства са успешни, руските най-зле

България бе наредена сред страните, в които разводите са сравнително нисък процент от браковете. Британски сайт направи миналата година проучване за успешността на семейните отношения в 50 държави.

Най-лоши те се оказаха в Русия, където на 1000 души се падат 4,7% развода при 8,3 на сто сключени брака. В САЩ пък почти половината от семействата се разпадат, което я поставя на седма позиция в изследването. В първата десетка по нещастни отношения са още Беларус, Литва, Молдова, Латвия, Грузия, Дания и Швеция.

Нашата страна е на 44-о място с 1,5% развода и 4 процента сключени бракове на 1000 души. По-успешни са семейните отношения само в Гърция, Черна гора, Италия, Словения, Босна и Херцеговина и Ирландия. Ирландското бракоразводно законодателство обаче е доста строго. За да се разведат по документи, двойките в страната трябва да докажат, че са живели разделени поне 4 г. Във Великобритания този срок е 2 г., но се води активна кампания за премахването му, тъй като станаха известни случаи на възрастни двойки, които не могат да се разделят заради него.

У нас такива изисквания няма. Достатъчно е и двамата да заявят в съда, че желаят да се разделят. Ако имат обща стобственост, да се споразумеят как ще бъде поделена тя и кой ще поеме грижите за децата, ако са непълнолетни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar