Някои американски официални лица, които следят отблизо дейността на Русия, са заявили, че кибератаката срещу Националната агенция по приходите в България напомня запазената марка на операция на руското военно разузнаване ГРУ, пише „Ню Йорк Таймс“ в статия, посветена на най-големия теч на лични данни в историята на страната ни.

Американските разузнавателни агенции обаче още не са разкрили окончателно кой стои зад хакването на приходната ни агенция, отбелязва изданието, което напомня и че българският външен министър Марин Младенов също е говорил в началото за външна намеса в атаката.

„Ню Йорк Таймс“ напомня, че изтеклите данни са били разпратени до медиите от руски имейл и то по времето, когато България е сключвала сделка със САЩ за обновяване на своята военна авиация с изтребители F-16.

„Макар да е ентусиазиран член на НАТО, България има слаба киберзащита, вероятно най-слабата в алианса“, заявява пред изданието адмирал Джеймс Ставридис, бивш военен командир в Северноатлантическия пакт.

„Значителна киберкриминална активност, включително спонсорирана от руската държава, е широко разпространена“, допълва Стваридис, който отбелязва, че всяка стена е толкова силна, колкотo е най-слабата ѝ брънка и съществуват притеснения за възможно проникване в инфраструктурата на НАТО чрез България.

Източници от Държавния департамент са заявили, че независимо кой стои зад атаката, тя е изключително сериозна и е алармиращ сигнал за българското правителство по време, когато САЩ и техните съюзници в НАТО се опитват да се преборят със „злокачественото влияние“ на Русия.

„Ню Йорк Таймс“ прави обзор на събитията не само около кибератаката срещу НАП, но и за намесата на Русия в протестите, довели до падането на кабинета на Борисов през 2013 г. след покачване на енергийните ресурси, цитирайки анализатора Огнян Шентов.

Изданието е интервюирало и обвинения за кибератаката Кристиян Бойков, като и търговския директор на „ТАД Груп“ Георги Янков. Бойков отново отхвърля всички обвинения, а Янков заявява, че „правителството е било ядосано, че е обсъждал случая с чуждестранни медии и е искало да покаже, че действа по случая“.

Експертът по киберсигурност Божидар Божанов отбелязва пред „Ню Йорк Таймс“, че ударът срещу НАП е можел да бъде извършен от всеки хакер с не голям опит и с общодостъпен софтуер, затова е плашещо, ако си помислиш какво може да постигнат руските тайни служби със своите ресурси, които той обаче не вярва, че са замесени.

Според Божанов българските институции не са предприли дори най-скромни мерки за защита на данните.

Много хора, включително официални лица от западни разузнавания, както и експерти по сигурността, отбелязват, че независимо кой е отговорен за атаката, тя поражда сериозни тревоги за киберсигурността в нашата страна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar