Бившият кмет на Техеран Мохамад Али Наджафи, който бе осъден на смърт за убийството на съпругата си, няма да бъде екзекутиран, предаде Франс прес.

Причината е, че семейството на жертвата е решило да му прости убийството, каквато възможност предвижда иранското право.

67-годишният Наджафи бе осъден на смърт на 30 юли за това, че е застрелял втората си съпруга Митра Остад в иранската столица на 28 май, съобщи БТА.

В Иран семействата на убитите могат да искат на убиеца да бъде наложено смъртно наказание като възмездие за извършеното престъпление. Те обаче могат и да простят на убиеца.

„Бог обича тези, които правят добро. Баща ми, майка ми и Махяр (синът на Митра Остад) прощават на Мохамад Али Наджафи“ след посредничество на трети лица. „Радостни сме, че постигнахме споразумение и не проляхме кръвта на такъв уважаван човек“, написа в инстаграм братът на Митра Остад.

Бившият кмет на Техеран обаче остава в затвора, защото бе осъден на две години затвор за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Все още не е ясно дали Наджафи ще лежи в затвора за убийството на съпругата си.

Блестящ математик и университетски преподавател, Наджафи бе икономически съветник на президента Хасан Рохани и министър на образованието. Той бе принуден да подаде оставка като кмет на Техеран през април миналата година след критики на консерватори, че е присъствал на училищна проява, при която са танцували млади момичета, припомня Франс прес.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar