В четвъртък на кратко –едва 40-минутно заседание на парламентарната регионална комисия, проведено в почивката на пленарното, депутатите успяха да отпушат процес, за който трябваха няколко години усилия.

На второ четене на промени в Закона за устройство на територията бяха гласувани редица значителни облекчения за монтирането на ВЕИ инсталации с малка мощност от домакинствата и бизнеса. Ако същите членове и алинеи минат и през пленарната зала, монтирането на такива инсталации с мощност до 1 мегават във и извън регулирани парцели ще става по облекчена процедура. А ако мощността е до 10,8 киловата – направо с уведомителен режим.

Любопитното е, че тези промени липсваха в проекта за промени на закона, който мина на първо четене преди месец. Те бяха вкарани от депутатите от ГЕРБ Десислава Танева и Младен Шишков между двете четения и въпреки това

депутатите от комисията се обединиха в четвъртък,

като се съсредоточиха само около тях, пренебрегвайки всички останали поправки на закона.

С едно изключение – Настимир Ананиев от ПП първоначално протестира срещу появилите се внезапно текстове, които по същество са много основополагащи. Когато не успя да убеди колегите си да ги изоставят, няколко пъти се опита да прекъсне заседанието с мотива, че трябва да се влиза в пленарната зала. Но с учудващо единодушие депутатите просто изгласуваха промените.

По същество текстовете предвиждат при соларни панели, вятърни инсталации или друг вид ВЕИ с мощност до 1 мегават

да не се изисква одобряване на инвестиционен проект

При това дори ако става дума за извън населено място, например в земеделски земи.

Макар да е само едно изречение, промяната е съществена, защото утвърждаването на един инвестиционен проект, за който да се вземе разрешително за строеж, е тромава процедура, често отнемаща повече от една година.

В практиката сега има много случаи, в които общината или нарочно, или заради липса на специалисти бави утвърждаването на такива проекти до степен, че отказва хората и фирмите да поставят примерно соларен панел върху покрива и така да си облекчат сметките за ток.

Освен това, тъй като става дума за свързване с електроразпределителната мрежа, местното енергийно дружество също трябва да даде съгласие, а това отнема допълнително време.

Така, както е записана промяната, монтирането на слънчева или друга мощност ще е възможно включително и за земеделци и на практика би помогнало на оранжерийните производители да се отърват от сегашните си гигантски разходи за отопление.

Другият текст в ЗУТ, който се променя, е още по-важен за всички потребители, защото на практика предвижда да не се изисква строително разрешително за мощности до 10,8 киловата, когато

токът от тях ще е само за собствени нужди

и няма да се продава обратно на електроразпределителното предприятие.

При това новият текст се отнася за онези случаи в ЗУТ, при които вече е въведен режимът на мълчаливо съгласие. Текстовете за тях гласят, че общината просто се уведомява за намерението да се монтира определено ВЕИ на покрив или фасада и ако в 14-дневен срок общината не отговори, се счита, че е съгласна.

Промените в Закона за устройство на територията са синхронизирани и с вече направените промени в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници.

Поводът за цялото това забързване на процеса, за което се настоява отдавна, не е някакъв внезапно бликнал ентусиазъм у депутатите. Просто м.г. България бе предупредена от ЕК за предстояща процедура за нарушение, тъй като тя не е транспонирала в законодателството си евродирективата от 2018 г. за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Докато обаче българският законодател бърза да запише в законите директива от 2018 г., Европейският парламент е на път да приеме нова, с която заради отношенията с Русия се предлагат допълнителни облекчения за монтирането на ВЕИ за собствени нужди. В приетата миналата седмица генерална насока за изготвяне на нова директива се говори вече за облекчено монтиране на мощности, които са и над 10,8 киловата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar