Открити са част от откраднатите ценности

Шестима обвиняеми са изправени пред съда

Германски разследващи са открили голяма част от ценностите, откраднати преди три години от дрезденския Музей „Зеленият свод“, съобщиха полицията и прокуратурата, предаде Ройтерс.

Разследващите иззели в събота вечерта 31 ценни предмета и фрагменти в Берлин, сред които е и украсеният с диаманти полски Орден на белия орел.

От януари се води процес срещу шестима души, обвинени за грандиозната кражба с взлом. Тя бе извършена на 25 ноември 2019 г. Тогава двама крадци проникнаха в „Зеленият свод“ в Дрезденския замък, разбиха с брадва стъклена витрина и отмъкнаха ценности от XVII и XVIII век.

Откраднати бяха 21 бижута с вградени в тях близо 4300 диаманта, един от който е с тегло 49 карата, както и други скъпоценни камъни на обща застрахователна стойност повече от 113 млн. евро. Някои от най-ценните предмети все още не са открити, а обвиняемите отказват да говорят в съда.

Голямата част от откраднатото било намерено благодарение на „проучвателни разговори“, проведени между защитата и обвинението с оглед на евентуално споразумение.

Иззетите ценности вече са прехвърлени от Берлин в Дрезден под охраната на специални полицейски части. Те ще бъдат проучени от изкуствоведи, за да се провери тяхната автентичност и цялост.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar