Отсъствието на подсъдим отложи процеса за срутването на хотел „Вероника“ в комплекс „Слънчев ден“, което доведе до смъртта на четирима работници. Инцидентът стана на 8 април 2015 г. привечер, когато 11-етажната стара сграда на морския хотел рухна и погреба работещите вътре Борислав Стефанов, Йосиф Стефанов, Тодор Тодоров и Манол Манолов.

По чудо оцеля техен колега, който е сред свидетелите по започналото през миналата година дело. Обвиняеми по него – за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на служебни задължения, са общо 7 души от фирмата изпълнител на обекта, две компании подизпълнители и дружеството, упражняващо строителен надзор. Именно неговият представител Валентин Пенчев спъна финалните 3 заседания на Варненския окръжния съд. Оказа се, че миналия петък Пенчев бил назначен в държавна приемателна комисия, която разглежда разрешителни за пускането в експлоатация на строителни обекти.

Заради почивните дни нямало време той да уведоми съда и да се отпише от комисията. За година това е първото отлагане на делото заради отсъствие на подсъдим, уточниха от ВОС. Според обвинителния акт при подготовката на реконструкцията на хотела не са били посочени подлежащите на премахване елементи и как ще се отрази това на останалите носещи части на сградата. Липсвал проект-схема за временно подпиране на конструкцията, не били посочени и технологията, редът на демонтиране и механизацията, която ще се ползва.

По делото са събрани 4200 страници материали и до момента са изслушани 43 свидетели и 12 вещи лица. Финалът му бе отложен за началото на октомври. Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, могат да бъдат наказани с от 3 до 10 г. лишаване от свобода.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar