В края на май отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ постигна поредно добро представяне на едно от най-реномираните състезания по международно право – „Телдърс“ (TELDERS), което се провежда в Хага, Нидерландия. „Капитал“ се свърза с треньорите на отбора Христина Пантева и Мирела Христова.

Те са магистри по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ . Преди да стане треньор на отбора (две поредни години), Христина е била член на представителните отбори на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в международното състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis International Arbitration Moot, което се провежда във Виена, Австрия, както и в „Телдърс“. Мирела е член на отбора на СУ на международното състезание по международно публично право „Джесъп“, което се провежда във Вашингтон, САЩ.

През 2016 г. Мирела е на стаж в United Nations Association of Bulgaria, където пише статии за UNA News Bulgaria по теми, свързани с международно право и международни отношения.

Христина Пантева е младши адвокат в адвокатско дружество „Доковска, Атанасов и съдружници“ и директор на фондация „Институт за правна информация“, а Мирела Христова е правен консултант в адвокатско дружество „Цветкова, Бебов, Комаревски“.

Разкажете повече за състезанието и представянето?

Отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ бе отличен сред най-добрите университети в Европа, участвали на състезанието „Телдърс“. Това е най-голямото и най-престижно състезание по международно публично право в Европа. Стартира през 1977 г. и носи името на един от големите специалисти по международно право от началото на 20-и век – Бенямин Мариус Телдърс.

Един от отличителните белези на „Телдърс“ е фактът, че финалът на състезанието се провежда пред съдии от Международния съд в Хага в самата сграда на съда (т.нар. Peace Palace). Студентите се състезават пред практикуващи съдии от Международния съд, Трибунала за бивша Югославия, Международния наказателен съд, както и пред професори от редица университети в Европа и САЩ. Могат да участват само европейски отбори, като всяка страна се представлява от един университет. Изключение е Холандия, която се представлява от два.

Ограниченият брой на отборите, които се допускат до финалния кръг, както и фактът, че повечето от съдиите са действащи практици по международно право, определят изключително високото академично ниво на състезанието.

България участва в „“Телдърс“ от края на 90-те години на ХХ век, като до момента винаги е била представлявана от отбора на СУ „Св. Климент Охридски“.

Тази година отборът на България постигна редица успехи – трето място за ищци, след като остана само на една точка от финала. Не стигнахме до финала, защото загубихме от отбора на Ирландия, който впоследствие спечели първо място отборно в цялото състезание.

Писмената защита, която представихме, беше отличена с второ място. Във финалното класиране отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ се класира на шесто място в Европа. Ответниците ни също се класираха в топ 10 по точки, извоювани по време на пледиранията им в Хага.

Индивидуално бяха отличени Сибел Хасан, Симона Мокрева и Владимир Славов, съответно на 10-о, 12-о и 20-о място като най-добри пледиращи на състезанието. С това постижение те се нареждат сред най-добрите оратори в Европа в студентските среди и се надяваме да продължат това представяне и в следващите години в други състезания.

Как сформирахте отбора и как се подготвяхте за състезанието?

В началото на юни всяка година се провежда селекция за отборите по международно публично право в университета, за което студентите се подготвят по предварително изпратен казус.

В началото на юли започва тяхната усилена подготовка, която включва изучаване по основните теми на международното публично право, като ежеседмично се изготвят становища на английски език – писмено и устно – и се представят пред треньорите. Като се има предвид, че тези теми не се засягат в учебните програми на университета в България, това предполага значително повече усилия и отдаденост на студентите с цел постигане на добри резултати.

В началото на септември на участниците се изпраща казусът, за който се подготвят в рамките на осем месеца, като първо предават писмени защити, а след това започват и интензивните пледоарии пред треньори и бивши участници в състезанията, организирани от Сдружението по международни състезания по право.

В какви сфери на правото специализират участниците и как искат да се развиват?

Отборът на СУ бе в състав Владимир Славов (III курс), Николай Стайков (IV курс), Сибел Хасан (III курс) и Симона Мокрева (II курс), всички студенти по право в Юридическия факултет. Ние ръководихме подготовката им, а по време на устната фаза те имаха възможността да премерят сили със свои колеги от Ирландия, Холандия, Финландия и Унгария.

Участието на отбора на СУ бе възможно благодарение на финансовата подкрепа на СУ „Св. Климент Охридски“ и в частност – благодарение на декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, който за поредна година подкрепи българското участие в това състезание.

Успешното представяне на българските отбори през последните години изглежда като контрапункт на всеобщото схващане за тежкото състояние на правосъдието в България. Какво е вашето мнение? Плод на какво са успешните представяния?

Освен на индивидуалните усилия и мотивация на студентите, на тяхното желание да представят университета и страната си, успешните представяния са плод и на опита, знанията и отделеното време на треньорите и други бивши участници в тези състезания, които по време на подготовката дават съвети, насоки и идеи за развитието и усъвършенстването на конкретния отбор.

Кои юристи ви вдъхновяват и защо?

Възможността да комуникираш с преподаватели от най-добрите университети в Европа и САЩ, както и с практикуващи и успели юристи в областта на правото по света е изключително мотивиращо за студентите – за по-нататъшното им развитие и реализация. По този начин освен позитивите, свързани с образованието им по различни правни теми и натрупването на практически умения за анализиране на факти, документи и правни източници, студентите разширяват мрежата си от познанства с колеги от всички краища на Европа и света, което води до обмяна на опит, идеи и добри практики.

Какво мислите за обучението по право в България?

Оценяваме факта, че през последните години състезанията, в които студентите желаят да вземат участие и да сформират отбор, са финансирани от СУ „Св. Климент Охридски“. Това сваля бремето от тях и от треньорите им да търсят финансиране и спонсорство от други организации.

Като недостатък можем да откроим липсата на популярност на състезанията по международно право сред студентите в различните юридически факултети в страната. Предвид факта, че като учат и постигат добри резултати в тези състезания, студентите допринасят за престижа и популяризират името на университета и страната си, добра идея би било те да получат допълнителна мотивация – например под формата на включване на състезанията като част от програмата за обучение, даване на допълнителни кредити, закупуване на актуална чуждестранна правна литература, до която студентите да могат да имат неограничен достъп в библиотеките.

Интервюто взе Росен Босев

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar