Трудноподвижен съм. Няма да се крия. Съдействал съм на разследването, имам постоянно жилище и имоти, свързан съм с България. Сега изтърпявам наказание, без да съм осъден. Това каза Миню Стайков пред Специализирания наказателен съд във вторник, когато поиска да го пуснат от ареста след 15 месеца престой там. Според адвокатите му той страда от анемия, получил е инсулт, има частична пареза, урологично заболяване и тежка депресия, която лекува безуспешно с хапчета.

Подсъдимият бизнесмен беше доведен с инвалидна количка, от която така и не стана, отслабнал до неузнаваемост. От всички по делото за злоупотреби с евросубсидии само той е зад решетките. Първата инстанция на съда реши, че ще продължава да обитава килията си, въпреки че нямало опасност да извърши друго престъпление, но можело да се укрие. Стайков два пъти отказвал да му направят психиатрична експертиза. В съда дойде да го подкрепи и съпругата му Рени Стайкова, която ръководи бизнеса в негово отсъствие.

Миню Стайков е обвиняем за данъчни престъпления след ареста му през август м. г. и вече подсъдим като лидер на престъпна група за източване на субсидии от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Това дело е второто срещу него. Според прокуратурата деца на негови служители са кандидатствали по програмата за развитие на селските райони и за развитие на лозаровинарството, отпускани са им субсидии и парите отивали за бизнеса на Стайков в разрез с правилата.

За това подсъдими са и няколко държавни служители на ръководни постове в ДФЗ, сред които и роднината му Марио Кръстев-Чорапа, главен експерт във фонда, който отговарял за отпускането на парите. Той е на свобода с парична гаранция. Младежът е свързан с рода на Стайкови. Съпругата му е сестра на мъжа на Яна Стайкова, дъщеря на бизнесмена. Във вторник Марио Кръстев също беше в съда заедно с Миню Стайков, за да поиска да го пуснат в Турция, за да лекува простатата си. Неговата молба беше уважена за разлика от тази на Миню Стайков. На заседанието стана ясно и защо Марио Кръстев носи този прякор. Изпод спортно-елегантния му панталон личаха луксозни шарени чорапи, издържани в бяло, синьо и зелено райе.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar