Неочаквано Стефан Бонев-Сако и Милен Даврански-Катерицата обявиха в спецсъда чрез адвокатите си, че са готови да сключат споразумение с прокуратурата.

Сако бе сочен в близкото минало за приближен на Маргините, а с Катерицата са стари познати. Двамата са подсъдими с още 16 души за разпространение на дрога в София. Някои от аверите им вчера също поискаха да се договорят за наказанията си с прокуратурата, а други заявиха: „Ще видим какви са условията и тогава“. Трима не се признават за виновни.

Параметрите на споразуменията ще бъдат уточнени до месец-два. Адвокатите ще водят преговори с наблюдаващия делото прокурор Цветомир Вергов. Проектоспоразуменията трябва да са готови до края на годината. През януари специално избран съдия ще реши дали да одобри споразуменията.

Всичко за: Местни избори 2019Виж новите кметове тук

Разследването срещу групата на Сако и Катерицата започва през 2011 г. по оперативна информация в СДВР за група, която търгува с кокаин и марихуана в София. Полицията я следи със СРС, а в началото на 2012 г. следва серия от арести.

Делото влиза в съда през 2015 г., но там брадясва. Причината е отсъствието на Катерицата, който е задържан със 7 българи във виетнамската столица Хошимин за точене на пари от банкомати с фалшиви карти. Наркоделото у нас е спряно, докато Катерицата излежи присъдата си от около 2 г. в чужбина и бъде върнат в София.

Във вторник в спецсъда бяха разпитани неколцина свидетели, сред които поемни лица и полицай, който е в МВР от 16 г. Той разпозна по лице и име повечето подсъдими, но заяви, че няма спомен каква е била йерархията в групата. При разследването полицаят свидетелства, че Катерицата е бил „ангажиран с прякото разпространение на наркотици на улицата, а Сако бил над него“.

Двамата са задържани едни след друг на 9 и 10 февруари 2012 г. Катерицата изкарва около половин година в ареста и е пуснат под гаранция.

Според прокуратурата навремето Сако му предложил да ръководят наркогрупата, защото само така могат да наложат контрол върху пазара на наркотици в София.

Ако Катерицата сключи споразумение с прокуратурата от присъдата му ще бъдат приспадните дните, които е надлежал във Виетнам, докато се организира процедурата по връщането му в София.

Срещу Сако има и друго висящо наркодело. По него през април 2016 г. той бе осъден на 7 г. затвор. Той обжалва и в момента делото е в апелативния спецсъд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar