Данъците на част от гражданите на Финландия ще останат тайна за медиите в страната, предава агенция „Франс прес“. Става дума за данните на група хора, изкарващи над 100 000 евро годишно, чиито имена може повече да не бъдат публикувани, с което традицията на прозрачност на приходите в Скандинавската страна ще бъде нарушена.

Мнозина финландци очакваха с нетърпение началото на ноември, когато е своеобразният Национален ден на завистта, в който се публикуват данните от данъчните декларации на всички граждани на държавата.

Особен интерес обаче представлява облагаемият доход на богатите във Финландия, който се превръща във водеща тема за водещите печатни издания там, които проследяват в детайли увеличаването и намаляването на богатството на местните знаменитости, включително политици и бизнесмени. Данните често стават и повод за разследвания – и журналистически, и съдебни – за укриване на данъци, неясни доходи или офшорни сметки.

Но за 200 души във Финландия тази практика може да остане в историята, ако бъдат уважени жалбите им, подадени в местната данъчна служба, които сега са обект на разследване, обяви финландският канцлер на правосъдието, предаде АФП. По този начин имената им няма да бъдат включени в медийния „списък на богатите“, уточняват от агенцията, която цитира Нора Контро. Старши консултант във местната данъчна администрация, според която искането на тези 200 души е основателно по „икономически, социални или здравни причини, както и такива, вързани със сигурността“.

Много от гражданите на Скандинавската страна обаче не са съгласни със създалата се ситуация. Сред тях са и част от редакторите на някои от водещите всекидневници, според които решението на данъчната служба е в нарушение на принципите на „демократичното и отворено социално общество“, разпространеното от службата твърдение, че публикуването на имената „нарушава новият европейски закон за защита на данните“ не е оправдано.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar