Мая Манолова отново внесе проект на Закон за частния фалит заради проблема с т.нар. „вечен длъжник“. Целта на законопроекта е да се даде втори шанс на добросъвестните физически лица и техните семейства, изпаднали в трайни финансови затруднения поради безработица, здравословни проблеми, загуба в семейството, природни бедствия и други, се казва в прессъобщението до медиите.

Това е пореден опит на Манолова да прокара законопроект за несъстоятелността на физическите лица. През 2018 г. докато все още заемаше длъжността омбудсман на Република България, настоящият председател на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ се опита да прокара своя концепция за законопроект като основен мотив тогава беше, че средно за година българите забавят плащания за около 800 млн. лв. Става дума както за дългове към банки, така и за дългове към фирми за бързи кредити, към лизингови компании, към колектори, към различни монополни дружества. Тогава законопроектът на Манолова също не получи парламентарна подкрепа.

Сега текстовете предвиждат три вида решения за обявяване в несъстоятелност на физически лица – обявяване в несъстоятелност с одобряване на погасителен план, обявяване на длъжника в несъстоятелност с ликвидация на имущество или обявяване в несъстоятелност при липса на доходи и имущество. Предвижда опрощаването на остатъка от задълженията да бъде възможно след изтичане на определен период от време, през който длъжникът извършва частични плащания или се осребрява негово имущество. Опрощаването става с отделен акт на съда като се извършва проверка за изпълнение на предвидените задължения.

В основата на производството по несъстоятелност е залегнала възможността за справедливото споделяне на тежестта от свръхзадължеността между кредиторите и длъжника-физическо лице.

Законът предвижда да се изгради електронен, общодостъпен регистър с информация за физическите лица, които са подали молба за откриване на производство по несъстоятелност, за актовете на съда, постановявани в производството по несъстоятелност, данните за назначения управител на имуществото, както и информация относно обявяването в несъстоятелност според различните процедури.

Производството може да започне, както по молба на длъжника, така и на кредитор. В случай, че молбата е подадена от кредитор, на длъжника е предоставена възможност да прецени дали иска да бъде образувано производство срещу него.

Специфична роля в производството е предвидена и за държавата, която осигурява и насърчава провеждането му. Таксите и разноските по производството не се събират предварително от длъжника предвид характера на производството.

Темата за личния фалит от години циркулира в общественото пространство, тъй като България е единствената страна в ЕС, в която не са уредени законодателно проблемите при изпадане в неплатежоспособност на частноправните субекти. В продължение на повече от осем години – от 2013 г. насам, това е седмият път, когато парламентарни партии повдигат темата и лансират проект за регулиране на феномена на вечните длъжници. Последно през 2020 г. ВМРО направи опит да прокара законопроект за защита на физическите лица при неплатежоспособност, който обаче бе обсипан с редица критики.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar