Районният съд в Кюстендил потвърди две глоби – от 6000 и от 2000 лева по наказателни постановления, издадени от регионалната екоинспекция срещу кмета на община Невестино Димитър Стаменков заради незаконно сметище.

През август 2020 г. РИОСВ направи по сигнал проверка за изхвърлени нерегламентирано стотици куб. м. отпадъци – битови, строителни, промишлени. до закритото преди 3 години общинско сметище край с. Четирци на площ от около 1600 кв. метра.

Прокуратурата разпореди проверка за установяване кой е изхвърлил боклука, а РИОСВ наложи санкция от 6 000 лева за кмета на Общината инж. Димитър Стаменков, бивш полковник от Строителни войски, и разпореди в едномесечен срок отпадъците да се почистят. Това не беше направено, след което последва и втората глоба от 2 000 лева.

Кметът обжалва, но съдът потвърждава санкциите.

Едва месеци по-късно, изцяло с пари и от екипи на Общината, нерегламентираното сметище беше почистено, като строителните отпадъци бяха закарани чак до депо край Костинброд.

Съдебното решение за потвърждаване на двете глоби може да се обжалва в Административния съд в -Кюстендил, в 7-дневен срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar