Депутатът от ГЕРБ внся предложение за промяна в Наказателния кодекс

– Г-н Манев, предложихте във фейсбук от Наказателния кодекс да отпадне текстът „ако нападението е извършено с насилие или взлов“.

– Внасям предложението си в парламентарната група на ГЕРБ във вторник. Вижда се и от положителната реакция на хората – над хиляда са отзивите, че такава поправка е необходима. Когато става въпрос за толкова важни и сложни текстове от НК като неизбежна отбрана, притежаване на оръжие и т.н., трябва да се съгласува с практикуващите юристи, да се произнесат експертите, текстът да бъде изработен перфектно, за да сме сигурни, че няма да бъдат накърнени ничии интереси.

– Какво предлагате?

– По принцип чл. 12 от НК е голямо постижение за правото и за института на неизбежната отбрана, защото казва, че ако има нападение срещу живота ти или живота на други хора край теб, или има опасност за здравето – твоето или на другите, и това нападение се извършва в дома, където живееш, не в имота ти изобщо, в този случай няма превишаване на неизбежната отбрана. Затова юристи твърдят, че законът ни е много добър. По него има и практика на Върховния съд още от 1973 г. Но законът не е брилянтен, защото има проблем. Алинея 3 казва, че това важи само ако в дома ти е проникнато с взлом или със сила. Но ако престъпникът, който заплашва живота или здравето ти,

е проникнал

в дома ти

с измама

– например се е представил за служител на ВиК и си го пуснал доброволно, или е влязъл през незаключена врата, през отворен прозорец, без да разбива преграда, което означава взлом, защо нападнатият да няма право на неизбежна отбрана? И затова предложението, което ще внеса, е в текста на чл. 12, ал. 3 на НК да отпаднат думите „ако нападението е извършено с насилие или с взлом“.

Така е според последната поправка на НК от 2006 г. Но няма логика желанието да бъдеш убит или наранен да е свързано с начина на проникване в жилището ти, това е несправедливо. Един престъпник може да изобрети хиляда начина на проникване в дома и тогава тази алинея не действа, не може да се позовеш, че си се защитавал адекватно. Разбира се, и занапред правото на неизбежната отбрана, това, че си бил в условията на неизбежна отбрана, ще се доказва в съда във всеки случай. Въпросът е как и къде се е случило, но текстът за това как е проникнато в дома ти трябва да отпадне.

– Случаят с д-р Димитров от Пловдив ли ви подтикна да предложите тези промени?

– Той само преля чашата. Не коментирам казуса от Пловдив, тъй като не познавам фактите. За тези промени говоря отдавна, те са обмислени. Имах предложение за тях още през 2016 г. в края на 43-ото НС.

– Често хората, които не са юристи, не разбират добре проблема. Казват, че трябва да се стреля и при защита на вещи и имоти.

– Сега говорим само за случаи на неизбежна отбрана, когато животът и здравето на хората са заплашени в собствения им дом. Частната собственост се защитава в друг член – за крайната необходимост. В него ясно е разписано какво се случва, когато охраняваш имот и вещи. Там са описани много варианти и това е един от сложните текстове в наказателното ни право. През 1997 г. бяха гласувани промени в НК, които КС отмени, тъй като бе приет по-свободен режим, който наруши принципа, че с неизбежната отбрана се защитават само живот и здраве, а тогава бяха стигнали до това тя да е в сила и при защита на вещи и имот.

– Неизбежна отбрана означава и оръжия за нея?

– Темата за оръжията и режимите за тяхното претижание е друга тема, но сериозна и трябва да се дебатира. От 2014 г. предлагам дебат за двойния режим на оръжието, за да има обществото ни категорично отношение към проблема. Двоен режим ще рече, че може човек да притежава оръжия, които не напускат дома му при никакъв повод и са

само за

самоотбрана

Сега това го няма в нашия закон. Тогава би имало и друг режим – за тези, които искат да носят оръжие и извън дома си, но този режим ще бъде много по-тежък, с психологически тестове и т.н. Но ако се върнем към темата за неизбежната отбрана, тя може да се извърши не само с огнестрелно оръжие. Аз например съм експерт по източни бойни изкуства и мога да съм не по-малко опасен, отколкото, ако съм въоръжен с пистолет. Има и хладни оръжия и други начини човек да се защити при необходимост. И не е вярно твърдението, че

ако те нападнат

в дома

ти с брадва,

ти трябва да се защитиш също с брадва, ако те атакуват с отвертка, и ти следва да грабнеш отвертка. Това са градски легенди, но кой знае защо хората са ги възприели като някаква норма. Доколкото знам, в момента в Министерството на правосъдието се пише чисто нов Наказателен кодекс и работата по това е към края си. Но аз не мога да чакам и затова внасям предложението си за поредната промяна в НК сега. Ако ме подкрепят колегите, текстът ще стане поправка към сегашния НК. А в новия, надявам се, тя ще залегне от самото начало.

CV

Маноил Манев е роден на 23 юни 1969 г. в Стара Загора

Завършил Академията на МВР, магистър по история от Великотърновския университет

Има 15 г. стаж в системата на МВР и Съдебната охрана, създател и дългогодишен директор на Колежа по охрана и сигурност в Стара Загора

Бил е зам. областен управител на Стара Загора, депутат е втори мандат от ГЕРБ

Сподели Приятел

Tweet

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar