Две години процесът за отнемане на имуществото на бившия банкер и шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев не може да тръгне на първа инстанция. Делото по гражданския иск на комисията за конфискация беше образувано в Софийския градски съд през март 2016 г. Ответници по него са Василев, съпругата му, дъщеря му и 24 свързани с него фирми, част от тях офшорни. Искът е за 2.2 млрд. лв.

Заради многото участници и размяната на книжа, включително и в чужбина, още не е насрочено открито съдебно заседание по делото, показва проверка в деловодството на градския съд.

Последно преди десетина дни на комисията за конфискация е наредено до месец да представи превод на документите, постъпили от областния съд във Вадуц, Лихтенщайн.

През април 2017 г. съдът е допуснал КТБ, която е в процедура по несъстоятелност, да стъпи в делото от страната на комисията за конфискация. От деловодството на съда се вижда, че Василев е пратил отговора си на исковата молба за конфискация през май 2017 г. Отговорът му е събран в 8 класьора.

При внасянето на иска за конфискация в съда шефът на комисията Плавен Георгиев обяви, че искът е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т. Той обаче отказва информация по темата колко струва на комисията производството по конфискация и „Сега“ води дело срещу комисията заради това.

ЗАПОРИ

През 2015 г. бяха наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и семейството му – дружествени дялове в 11 фирми; акции в други 7, пари по 20 банкови сметки, 4 коли, 288 картини, 16 имота в София, 5 имота в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. От комисията тогава се похвалиха, че за първи път е наложен и запор на имот в Швейцария, както и на четири сметки в швейцарски банки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar