Нанесените щети от престъпленията, разследвани от всички прокуратури в страната през първата половина на 2017 г., са били близо 24 млн. лв. От тях са били възстановени близо 38 хил. лв., а за почти 4 хил .лв. има обезпечения. Това показват данните на единната информационна система за противодействие на престъпността, които са качени на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В тях е посочено, че информацията идва от националното следствие, окръжните прокуратури в страната, Софийската градска прокуратура и спецобвинението. Очаквано най-голям дял от щетите са дошли от престъпленията против данъчната, финансовата и осигурителната система, както и от тези против собствеността.

През посочения период общият брой на неприключените от преди дела е бил 3857. От тях най-много са престъпленията против собствеността – 822. Следвани от тези срещу личността, които са 709, и финансовите и данъчни престъпления, които са 701. Най-малко са разследванията за престъпления против мира и човечеството – 1, и по две за военно престъпление и против републиката.

За същия период новообразуваните досъдебни производства са били 1625. Тук лидер са разследванията на престъпления против личността, следвани от тези срещу собствеността, против стопанството и данъчните престъпления. В посочения период не са образувани разследвания за престъпления против мира и човечеството, както и военни престъпления.

Приключили с мнение за съд са 646 разследвания. С мнение за прекратяване – чл. 24 (1) 1 са 432, с мнение за прекратяване на друго основание 474. С мнение за спиране – чл. 244 (1) 2 – 345, с мнение за спиране на друго основание – 284; 74 са изпратени в друга служба.

С какви дела се е занимавало най-често националното следствие четете тук.
Кои са най-натоварените следователите вижте тук.

МВР разкрива една от четири кражби на домове

От данни на МВР за дейността на ведомството през цялата минала година пък се вижда, че са регистрирани 51 603 извършители на престъпления. Общият брой на регистрираните престъпления е 104 237, от които са разкрити само 47 373, или 45 %.

МВР се хвали с 8 % по-малко регистрирани телефонни измами през миналата година в сравнение с 2016 г. През 2017 г. са разкрити 198 от тези масови престъпления или малко над 15% от регистрираните. Печалбата за престъпниците от тази престъпна дейност е голяма – около 5 млн. лв. са отнети от граждани само за година. Наскоро вътрешният министър Валентин Радев се похвали, че е постигнало договорка върху сметките за ток да бъде записано с червен шрифт: „Ако ти искат пари по телефона, спри, това е измама“.

Все така не в полза на полицията и през миналата година са данните за разкритите кражби. Макар да са намалели със 7%. Разкриваемостта остава все така ниска като всяка година – 33 %.

По-лошо е положението при обирите на домове, където се разкрива само една от четири взломни кражби. При обирите има голямо натрупване от неразкрити случаи от предишни периоди.

Статистиката на ведомството показва още спад в кражбите на коли с 27% спрямо 2016 г..

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar