Софийският градски съд се произнесе по поредното дело за обезщетение от сагата за падналия асансьор в университетската АГ болница „Майчин дом“, става ясно от регистъра му. Болницата е осъдена да плати 38 000 лв. за болки и страдания заради сериозни телесни повреди. Тя трябва да покрие и разходите за лечение на М.В. – 1799 лв., както и 4825 лв. разноски по делото. Решението не е окончателно.

На 2 март 2010 г. М.В. придружавал бременната си в 8-ия месец съпруга в болницата, където имало Ден на отворените врати. Двамата се качили до 12-ия етаж, а след това били поканени от придружаващата ги акушерка да вземат асансьора до 7-ия етаж. В кабината се качили 12 души. Асансьорът обаче не спрял на седмия етаж, а продължил надолу, като увеличавал скоростта си и накрая пропаднал в шахтата. Когато детето на М.В. се родило, той не просто не можел да го носи на ръце заради травмите, но и сам имал нужда от постоянни грижи.

От „Майчин дом“ твърдят, че асансьорът е пропаднал, защото е бил претоварен – в него се качили 13-16 души при допустимо натоварване 6 души, или 500 кг. Пред вратата и вътре в кабината имало табели с тази информация. Защитната теза включва и това, че машината е била изправна.

Съдия Десислава Янева приема, че претоварването и липсата на устройство за измерване на товара, което да блокира потеглянето, са причина за падането му, но асансьорът изобщо не е трябвало да бъде в експлоатация.

В съдебното решение се припомня, че на 18 юни 2009 г. държавният технически контрол е издал акт, че въжето на скоростния ограничител е за смяна, нарушена е и изолацията на един от кабелите. Даден е 3-месечен срок за отстраняването на неизправностите, но това не е направено.

ОЩЕ ДЕЛА

По друго дело на пострадала Софийският апелативен съд на втора инстанция потвърди обезщетение от 50 хил. лв. Досега три от пострадалите успяха да осъдят окончателно родилния дом за 59 хил. лв., 70 хил. лв. и 75 хил. лв. Друга жена спечели на първа инстанция дело за 130 хил. лв. По казуса има и наказателно дело, което още е в началото си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar