Близо два часа продължи разпитът днес на главния свидетел на прокуратурата – бизнесмена Александър Ваклин по делото срещу бившият кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова, за искане и получаване на подкуп и срещу Петко Дюлгеров, обвинен като посредник при предаването посредник. Днес в Специализирания наказателен съд съдия Ива Хинов даде ход на делото срещу тримата и започна с разпита на свидетелите.

От многобройните въпроси на защитата към бизнесмена Александър Ваклин се разбра, че от юни 2017 г. той е очаквал да бъде придвижена неговата преписка за мащабен строеж в местността „Камбаните“, която попада на територията на община „Младост“. Тъй като това не ставало, през февруари 2018 г той подал сигнал до специализираната прокуратура.

Преди това бизнесменът отишъл в ДАНС, но там се видял със служител на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) , който го препратил към спецпрокуратурата, за която Ваклин заяви, че се намира на бул. „Г. М. Димитров“ (всъщност тя се помещава на ул. „Черковна“, б.а.). Този адрес той намерил в „Гугъл“. На въпрос на съдията, дали има писмен документ за подаването на сигнала, бизнесменът отговори отрицателно.

По-късно пред март той се запознал с Петко Дюлгеров , тъй като негови колеги – строителни предприемачи му го посочили като бивш кмет, който още имал влияние в община „Младост“, защото хора от неговата администрация, работели и за Иванчева. Към края на март Ваклин разбрал от Дюлгеров, че от него се искат пари.

По същото време той бил оборудван със специални разузнавателни средства в сградата на ДАНС. Служителите от службата обаче не му били давали указания какво поведение да има пред Дюлгеров. Запитан, дали е имал лична комуникация с Иванчева, бизнесменът отговори, че не е контактувал с нея нито лично нито по телефон, като не бил и търсил такава комуникация.

В крайна сметка на 13 април му била уредена среща с Иванчева и Петрова в община „Младост“. Запитан, защо там не е занесъл парите, след като е бил оборудван със СРС, Ваклин каза, че никога не му се е случвало подобно нещо, било му неудобно и „не можел да направи такава крачка. Освен това уговорката с Дюлгеров била, че той ще предаде парите.

Банкнотите били белязани още на 2 април. На 16 април Александър Ваклин се видял с посредника, но не му предал парите. Исканата сума дал на 17 април в кафене „Мементо“ в центъра на София Там бившият кмет на „Младост“ поискал и процента си. Малко по-късно същия ден Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувана от спеспрокуратурата и КПКОНПИ пред Спортната палата в София.

На голяма част от въпросите на защитата Ваклин отговаряше, че не си спомня. Например, той не се сети, кога е подписал декларацията за подслушване на неговия телефон – дали преди, или след запознанството си с Дюлгеров. Бизнесменът не се сети и дали съпругата му е подписала такава декларация.

На конкретния въпрос на защитата дали от юни 2017 до февруари 2018 някой му е искал пари, Ваклин отговори отрицателно. От продължителния разпит не стана ясно, дали посредникът Дюлгеров е съобщавал на Иванчева за разговорите си с бизнесмена. Запитан, той отговори, че не знае. Тези въпроси, вероятно ще получат своя отговор при разпита на Дюлгеров, който предстои.

Следващото заседание на съда е насрочено за 18 октомври.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar