Как станаха обществено достояние чатовете на обвиняемите по гръмкото дело за кибертероризъм, след изтичането на данните от НАП? Въпреки че комуникцията им беше защитена от криптираната платформа „Телеграм“, прокуратурата разпространи уличаващи ги реплики.

За разследващия журналист Йово Николов конфиденциалността в работата е от ключово значение:

„Искам да запазя и информацията, и моя източник и затова се налага използването на криптирани канали. Обикновено, когато искам да проведа някакъв разговор с хора, чието съдържание не бих искал да бъде публично, използвам най-вече „Телеграм“, каза Йово Николов.

Според него държавата не гарантира защитата на правата му и некриптираните канали са лесно пробиваеми.

„Повечето колеги около мен използват подобни канали, това се налага от естеството на работа и от натиска, на които сме подложени, разследващите журналисти. Опитите на властта, на прокуратурата, на следствeните органи да разберат нашите източници на информация“, допълни Николов.

Според информационния анализатор Ясен Танев тайният чат не винаги остава таен.

„Това съобщение не остава там, то върви през интернет и през стотици сървъри. Следи от вашите съобщение остават на стотици точки“, обясни Ясен Танев.

В секретния чат на приложението „Вайбър“ съобщенията могат да се самоунищожават с таймер. Не можем да ги препращаме или копираме, а ако направим снимка на екрана – се сигнализира в чата.

„Имате два ключа, ние се разбираме да си разменяме тези два ключа, така че аз създавам съобщение, заключвам го с моя ключ, изпращам го през публичния интернет, така че, който и да го прихване и да го погледне, не може да го прочете. И след това вие го получавате и със собствен ключ го отключвате“.

Ако обаче телефонът ви попадне в ръцете на някой друг – може да се окаже, че чатът ви съвсем не е таен, както се оказа в случая с обвиняемите по делото за теча на данни от НАП.

„Освен приложението, с което ги стартирате, вадете някакъв доплителен начин за проверка, примерно допълнителен код или защита на телефон“.

Ако използваме един и същ ключ на повече от едно място – много възмножно е той да бъде пробит.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar