Новият шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров де факто призна, че разследващите са изпуснали 25 души, заподозрени като участници в една от най-големите банди за дрога у нас. Дни след зрелищните хвалби за мащабна спецакция Франтишек заяви, че 25 от 32 обвинени като банда за наркоразпространение са обявени за издирване. За някои от тях е издадена и европейска заповед за арест.

В акцията от миналата седмица участвали и щурмоваци от ГДБОП. Франтишек обясни, че в бандата попадат мъже, чиито снимки бяха разпространени на листовки преди 2 години в София като хора, които продават наркотици. Според обвинението тартори на групата са трима души, имена или прякори обаче не бяха споменати. Заподозрените работели в няколко направления – продажба на едро на над 50 кг наркотик (хероин, кокаин, екстази и др.), имали дилърска мрежа и действали в нощни заведения из цялата страна. Предполага се, че групата действа на наркопазара от 4-5 години.

Припомняме, че миналия четвъртък от спецпрокуратурата се похвалиха с мащабен удар срещу наркомрежата у нас. Слухове твърдят, че групата се е ползвала с протекции на висши полицаи, а часове след медийните изяви покрай акцията се чу, че някой е предупредил бандитите, приближени до човек с прякор Радо Ланеца.

Междувременно единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев използва последния ден от срока, за да подаде управленската си концепция. В късния следобед от пресцентъра на Висшия съдебен съвет обявиха, че той вече е внесъл визията си за стратегическо управление на Прокуратурата на Република България. Очаква се концепцията му да бъде публикувана на интернет сайта на ВСС в срок до 3 работни дни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar