Комисията за защита на конкуренцията отноно ще се произнася дали бизнесът на ЧЕЗ в България може да бъде купен от „Еврохолд“. Сделката е предвидено да стане чрез регистрираната в Нидерландия компания „Ийстърн Юръпиън електрик къмпани“.

Регулаторът е образувал ново производство, след като Административният съд в София-област на 22 юли отмени решението, с което КЗК забрани сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“.

С решението си съдът връща делото за ново произнасяне съгласно задължителните указания, дадени в мотивите към решението. Комисия за защита на конкуренцията е осъдена и да заплати на „Еврохолд“ разноските по делото в размер на малко над 10 хил. лева. Решението не бе окончателно, но от регулатора са се отказали да го обжалват и то вече е влязло в сила.

Миналата година „Еврохолд“ поиска да придобие чрез „Ийстърн Юръпиън електрик къмпани“ 7 компании и от групата ЧЕЗ – „ЧЕЗ България“, „ЧЕЗ Разпределение България“, „ЧЕЗ Електро България“ , „ЧЕЗ Трейд България“ , „Фри Енерджи Проджект Орешец“, „Бара Груп“ и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“.

След преговори двете страни се споразумяха за цена от 335 млн. евро.

КЗК обаче спря сделката с мотив, че 77,3% от приходите на „Еврохолд“ са от застрахователни услуги, което ще му даде предимство при търговията на ток на свободния пазар. Комисията се произнесе в рекордно кратък срок от 10 дни при възможен срок от 4 месеца.

Решението бе обжалвано и от двете страни по сделката – „Ийстърн Юръпиън електрик къмпани“ и „Еврохолд България“, които спечелиха делото.

Още през 2017 г. чешките собственици на ЧЕЗ обявиха, че искат да се изтеглят от България.

Първата договорена сделка беше през 2018 г. между ЧЕЗ и „Инерком“ на Гинка Върбакова. Антимонополният орган и тогава спря покупко-продажбата. Мотивите бяха, че има възможност за засилване на господстващото положение на „Инерком“, тъй като и ЧЕЗ, и компанията на Върбакова притежават фотоволтаици.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar