Не може да се говори за нова Конституция, когато става въпрос за проекта, предлаган от ГЕРБ – това е сега действащия основен закон във влошен вариант. Коментарът е на проф. Екатерина Михайлова, дългогодишен народен представител – днес ръководител на департамент „Право“ в Нов български университет.

В ефира на Дарик тя изрази съмнение, че дори и ако стартира процедурата за обсъждане в Народното събрание, то едва ли ще се стигне до приемане на нова Конституция на база на направеното предложение. По думите на Екатерина Михайлова в хода не ГЕРБ липсва не само юридическа експертиза, но липсва и опит за търсене на необходимото предварително съгласие – политическо и обществено.

Въпреки, че е привърженик на отмяната на Великото Народно събрание, тя подчерта, че задължително трябва да се предвиди ред и орган, който да играе възпираща роля. Защото според нея е недопустимо малък броя депутати да имат право да решават въпроси, свързани с територията на страната, с държавното устройство и управление, както се предлага в проекта.

Според Екатерина Михайлова няма как да се приеме анонсът на премиера Борисов, че с нова Конституция ще „даде реалната власт на гражданите“ на фона на намерението за намаляване на броя на депутатите наполовина, което намалява представителността на избирателите в Народното събрание.

Предложенията дебалансират властите, коментира още Екатерина Михайлова, давайки пример с идеята кадровия орган на прокуратурата и съда да получат възможност за законодателна инициатива. Дългогодишният народен представител смята, че така допълнително се овластява прокурорския и съдебен кадрови орган, а в същото време се отнемат правата на държавния глава да назначава с указ главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

В действащата Конституция президентът има арбитражна, балансираща функция – той е извън трите власти, но има възможност да изрази становище, да наложи вето или и да призове за преразглеждане на някое решение, напомни Екатерина Михайлова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar