Долната камара на италианския парламент прие днес антидискриминационен закон, който окачествява като престъпление от омраза насилието срещу жени и хора от общността ЛГБТ+, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законопроектът бе приет с 265 срещу 193 гласа от 630-местната Камара на депутатите и трябва да получи одобрението на горната камара – Сената, където управляващата коалиция има мнозинство. Промяната бе приветствана от левоцентристката Демократическа партия, но срещна съпротивата на десните партии и Римокатолическата църква.

Новата мярка е изменение в съществуващо законодателство, което наказва с до четири години затвор престъпление на база раса или религия. В гласувания днес законопроект се предвиждат по-тежки наказания за насилие срещу жени и членове на общността ЛГБТ+.

Правозащитни групи твърдят, че хомофобията е сериозен проблем в Италия и отдавна се оплакват, че за хомофобски и трансфобски атаки се издават по-леки присъди, отколкото за расистки нападения. Правозащитници от 25 години са правили много неуспешни опити за криминализирането на хомофобските и трансфобските атаки, припомни Ройтерс.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar