Три дни след кървавата атака във Виена службите нареждат пъзела. Видео-доказателствата показват, че нападателят от Виена е действал сам. Австрийските власти признаха за пропуски в системата. Започва разследване защо е било пренебрегнато предупреждение на Братислава, че през лятото Куйтим Фейзулаи се е опитал да купи незаконно оръжие от Словакия.

„Не биел на очи“, държал се възпитано, „бил приятен“. Така описват нападателя съседите му от Виена.

„Беше невзрачен. Не беше шумен, въобще не беше като младите хора, които вдигат страшна врява. Една възрастна съседка разказа, че веднъж той й помогнал с торбите“, каза Жаклин, съседка на Куйтим.

Разследващите продължават да търсят какво са пропуснали службите, за да се превърне Куйтим от „добро момче“ в убиец. Австрийският канцлер нарече решението Куйтим да бъде освободен от затвора предсрочно като „много неправилно“.

„Независимо, че той се е опитал да се присъедини към Ислямска държава и е бил готов да се бие в чужди войни, нападателят е бил освободен по-рано от затвора. Той успешно е заблудил програмата за борба с радикализацията, в която работят много опитни и добре обучени специалисти“, каза Карл Нехамер, вътрешен министър на Австрия.

През октомври при последното си посещение в центъра за борба с радикализма – Куйтим заклеймил убийството на учителя по история във Франция. При обиска в дома на нападателя са открити много доказателства, че той никога не се отказвал от радикалния Ислям.

Според един от най-известните имами в Австрия – проблемът трябва да се търси в затворите.

„Затворите са огнища на радикализация. Предупреждавал съм за това и отново предупреждавам. Радикализацията е феномен, който трябва да се приема много сериозно. В австрийските затвори има 2000 затворници и един имам. В затворите има нужда от повече духовници“, каза имам Демир Рамазан.

Мюсюлманин. Син на имигранти от Турция. Роден в Австрия, Михаил Йозен има огледална биография на тази на Куйтим. Атаката го превърна в „герой по неволя“. Той успя да спаси от изстрелите на Куйтим жена и ранен полицай.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar