Депутатите да се върнат в новата пленарна зала в Партийния дом, за да могат да се спазват противоепидемични мерки.

Тази идея лансира бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, Костадин Ангелов, след като столичната РЗИ карантинира цялата бюджетна комисия на парламента заради разболяването с COVID на бившата енергийна министърка Теменужка Петкова. Първоначално депутатите се опасяваха, че може да се наложи карантина на цялото Народно събрание.

„Това, което се случва в парламента, е безотговорно. Натъпкани сме като сардели, не се спазват никакви правила, депутатите не носят маски. Имаме много по-голяма зала, където има вентилация, по-голямо разстояние един от друг между депутатите, рискът там е много по-малък“, поиска Костадин Ангелов в събота в интервю за Нова тв.

Петкова е под карантина от петък и освен комисията по финанси, заради контакт с нея в изолация са двама депутати от тази по енергетика. Онлайн в заседанията от тази седмица участват други 9 от ГЕРБ, ПП, ИТН и ДПС. Сред тях е и шефът на НС Никола Минчев, заради чието разболяване бяха карантинирани президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, министри и др.

23 039 041,50 лв. с ДДС бяха дадени за реконструкцията на зала „Св. София“ на бившия Партиен дом в пленарна. В нея са монтирани 270 депутатски банки на 12 реда, като между първия и последния има 1,70 м денивелация. Широчината между банките е 90 см, като самите плотове също са по-големи, за да може на тях да се събират лаптопи и да се монтират микрофони за изказвания от място. В сегашната зала депутатите седят на около 40 см един от друг. Масите пред тях, които отделят редовете, пък са много по-тесни – дотолкова, че на тях не се събира лист А4 и програмата за работа на парламента, както и законопроектите се раздават на хартия в размер А5.

Пандемията бе посочена и като основна причина за преместването от сградата на пл. „Народно събрание“ 2 в тази на бившия Партиен дом през 2020 г. Тогава от ГЕРБ обясниха, че залата „минимизира епидемичния риск“, тъй като към онзи момент разстоянието между банките отговаряше и на изискванията за отстояние по заповедта на здравния министър. Парламентарните клюки обаче твърдят, че за местенето се наложила шефката Цвета Караянчева, която искала да е първият председател, открил залата. Освен това депутатите бяха обвинени, че така се скриват от хората, защото сградата на Партийния дом не може да бъде блокирана от протести.

Депутатите от 44-ото НС заседаваха в новата зала само 6 месеца – от септември 2020 г. до февруари 2021 г. През това време продължиха и ремонтните дейности в сградата. Имаше работа по депутатските кабинети, коридорите и дори столовата. Наложи се народните представители да ядат в импровизиран стол в една от залите, които ползва ЦИК. Иначе ремонтът му е за 350 хил. лв. и в него депутатите ще бъдат отделени с параван от гости и журналисти.

Най-големият скандал покрай преместването се появи именно заради това, че депутатите бяха изолирани от медиите. Журналистите бяха отделени в пресцентър 3 етажа под пленарната зала. Достъпът им до горните етажи бе забранен. А дори и някой да успееше да се качи, то до новоремонтираните части можеше да се стигне само с електронни карти, които отваряха вратите.

Заседанията на парламента журналистите гледаха през телевизори, които често не работеха. А след като направиха подписка, в която се включиха и граждани, Караянчева им даде достъп до зала, която трябвало да се ползва за отдих от депутатите, но за чието съществуване се оказа, че те дори не подозират. Ситуацията ескалира дотам, че дори европейски институции написаха препоръки до Караянчева, а за да не се променят мерките, тя на два пъти моли от трибуната депутатите да вдигат телефоните си на журналистите.

Връщането в старата сграда на НС бе първото решение на 45-ия парламент през април. То бе предложено от депутатите на Слави Трифонов от „Има такъв народ“, а единствено ГЕРБ бяха „против“. След връщането в традиционната сграда на парламента тогавашната шефка на НС Ива Митева премахна всички ограничения за журналистите и отвори за тях „забранения“ от години източен коридор пред кабинета на председателя. Забраната бе върната, когато Никола Минчев оглави НС.

Идеите парламентът да се премести изцяло в бившия Партиен дом са от средата на 90-те г. на ХХ в. Ремонт започна едва през 2016 г. и трябваше да приключи в средата на 2018 г. заради българското председателство на ЕС, но продължава и до днес. На този етап е готова изцяло нова постройка с 4 асансьора за връзка с етажите на съществуващата сграда за по-лесен достъп до пленарната зала. Прави се и основен ремонт за 462 хил. лв. без ДДС на скривалище за депутатите в случай на въздушна, химическа или друга атака. Реновирането на кабинетите им пък започна през февруари. В момента продължава ремонтът на крилото, което е от страната на бул. „Княз Ал. Дондуков“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar