У нас са подадени над 450 жалби в съда срещу зеления сертификат. Това става ясно от отговор на Здравното министерство по запитване на bTV.

Юристи са категорични, че документът не нарушава Конституцията и не води до дискриминация.

Доцент Христо Христев е преподавател по право на Европейския съюз в юридическия факултет на Софийския университет. Категоричен е, че изискването за зелен сертификат не води до дискриминация и разяснява, че част от правата ни са абсолютни, но други не са.

„Правото на равно третиране не е абсолютно право, то може да бъде ограничавано в определени условия при разумен баланс между тези цели от обществен интерес, с които вие установявате ограниченията“, коментира той.

Зеленият сертификат не е само за ваксинирани, а се полага и за боледували, както и за хора с отрицателен тест, казва доц. Христев.

„За мен е много ясно, че ние имаме мярка, която цели да гарантира живота и здравето на един значителен кръг от хора, много повече отколкото всеки от нас взет отделно в упражняването на едни или други негови права“, допълва той.

Същото мнение споделя и адвокат Адела Качаунова, която е директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет. „Освен това е важно за какво се изисква зеленият сертификат. И той не се изисква за достъп до основни услуги като хранителни стоки и публичен транспорт“, казва тя.

Протести срещу сертификата имаше на много места в Европа. Във Франция още през лятото на 2021 г. съдът излезе с решение, че документът не нарушава конституцията на страната.

У нас има над 450 жалби срещу заповеди на здравния министър, с които се въвежда изискването за предоставяне на сертификата. В по-голямата част от образуваните производства жалбите са оставени без разглеждане и са прекратени. По останалите се очаква произнасяне на съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar