„Адвокатите са в много по-рисково положение от съдиите“, коментира пред БНР адвокат Ивайло Данов – председател на Софийската адвокатска колегия, предложението за съдебна ваканция от 15-и ноември до края на годината.

Той посочи, че по решение на ВСС от едни входове трябва да се осъществява влизането на съдебни магистрати и служители, а от други за граждани и адвокати:

„В много от съдилищата колегите се оплакват от лоши условия, където залите са малки и непригодени за целта и хората чакат, без да може да се спази нужното отстояване и въобще противоепидемичните мерки. Така че, ако някой трябва да се оплаква, това са адвокатите“.

По думите му, ако се претендира, че България е правова държава, следва да държим сметка, че достъпът до правосъдие и правото на справедлив процес са характеристики, които не познават такива ограничения:

„Ако искаме да гарантираме правата на гражданите, много по-лесно това ще стане, ако въведем в процесуалните закони съответните изменения и допълнения, които позволяват да бъдат осъществяване процесуални права в електронна форма. За целта има създадена работна група към Министерството на правосъдието, аз участвам с състава ѝ. Днес, по решение на Софийския адвокатски съвет, предложихме на министъра на правосъдието в работната група да влязат още 4-ма софийски адвокати, защото това ще ни вкара в 21 век и да можем да осъществяваме работата си и да защитаваме правата на гражданите, без да се допуска риск за здравето и живота на гражданите, адвокатите и съдебните магистрати и служители“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar