Уязвим е текстът, че тя може да прави „конкретни предложения“ – право на това има единствено Велико НС, затова членовете ѝ го премахнаха от правилата си за работа

10 експерти юристи вече били излъчени от организации и академичните среди, за да се включат в обсъждането на проекта

Едно заседание за 15 мин, 3 страници вътрешни правила и после 15 дни в очакване на решение на Конституционния съд. Това е равносметката за временната комисия за разглеждане на проекта за конституция, която бе създадена преди повече от месец.

Причините тя да сложи на пауза работата си са две – коронавирусът и президентът Радев, който сезира КС с искане да бъде обявено за противоконституционно решението на Народното събрание да се създаде временната комисия. Това обясни пред „24 часа“ зам.-шефът на комисията и съпредседател на „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов.

„Няма смисъл

да извършваме

действия, които

след това да

бъдат обезсилени от Конституционния съд. Няма да продължаваме, преди да е ясна легитимността на комисията“, коментира той.

Веселинов обаче признава, че решението за създаване на комисията „не е съвсем прецизно изписано“.

„Временната комисия обсъжда и анализира проекта на Конституцията на Република България и предлага конкретни предложения за промени в него“, се посочва в точка 2-а от решението на парламента, а според основния закон Обикновеното народно събрание не може да „предлага конкретни предложения“. Това е и основната причина президентът да обяви комисията за противоконституционна и да поиска становището на КС.

„Решението не е противоконституционно, но

тези няколко

думички

създават едно

двусмислие

В правилата за работа в комисията аз настоях и те отпаднаха, но в самото решение си стоят“, обясни Веселинов.

Според вътрешния си правилник спорната комисия не прави предложения, а организира кръгли маси, конференции и дебати по новата конституция и привлича експерти конституционалисти. В края на работата си пък трябва да изготви доклад с препоръки към Великото народно събрание.

Университети, неправителствени организации и партии имаха възможност да предлагат членове на експертна комисия, която да обсъжда проекта на ГЕРБ. Срокът за това бе до 13 октомври и вече има 10 предложени юристи. Имената им обаче все още се пазят в тайна.

„От парламентарната група на „Обединените патриоти“ предложихме отговорен човек, доктор по право, конституционалист. Ако е рекъл Господ, когато стане ясна съдбата на комисията, ще научите името му“, каза още Веселинов.

Председателката на временната комисия Десислава Атанасова от ГЕРБ пък обеща на първото събрание да изпрати покана до

юристи от

президентството

също да се

включат

в обсъждането за нова конституция.

10 са общо и членовете на комисията, като в нея не влизат депутати от БСП и ДПС. От двете опозиционни партии отказаха да се включат. Още по време на дебатите за свикването на комисията те я обявиха за „подигравка с правото и удар по държавността“.

Събирането в условията на пандемията сега не е удачно, обясни шефката на временната комисия Десислава Атанасова. Дебати ще се правят, когато епидемичната обстановка позволи.

Според обещанията на ГЕРБ проектът трябваше да е готов до 2 ноември. Управляващите очакваха да получат подкрепа от поне 160 депутати за свикването на ВНС. Премиерът Бойко Борисов обеща, че тогава би си подал оставката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar