Джигит, осъден да плати глоба от 2 200 лв за прегазено от двуколката му дете, което след животоспасяваща операция останало без част от белия си дроб, ожали присъдата с аргумента, че сумата е прекалено завишена.

Инцидентът е станал на 15 май м.г. по улица „Братан“ на курортното градче Павел баня, където 38-годишният Ивайло Елкин изпробвал силите на жребеца си, впрегнат в спортна двуколка. При една от „пробите“ животното връхлетяло върху внезапно изскочилия на пътното платно 4-годишен Данаил Иванов, който играел с приятелчета на близката поляна. Хлапето оцеляло по чудо след бързата намеса на хирурзите от старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и „Пирогов“, които за да го спасят след травмите отстранили част от белия му дроб.

Момченцето е единствено дете на родителите, които го чакали години наред след сватбата си и накрая се наложило използване на ин-витро процедура за зачеване. Минути преди прегазването майката на Данаил направила забележка на джигита, че край улицата играят деца, но той така й и не се съобразил.

На първа инстанция районният съд в Казанлък признал кочияша за виновен по непредпазливост , но му наложил само административна глоба, чийто размер според Елкин бил прекалено висок и не бил съобразен с умищественото му състояние и семейното положение. Съставът при старозагорския окръжен съд напомня, че наложената глоба е с размер под средния /от 1000 до 5 000 лв/, няма данни мъжът да има семейство или непълнолетни деца, за които да се грижи.Освен това е бил предупреден за възможността на улицата да се появят деца, което допълнително утежнява вината за извършителя.

Поради липса обаче на протест от страна на прокуратурата съдът няма правомощия да увеличи размера на наказанието и поради тази причина само потвърждава наложеното наказание.Случаят с малкия Данаил не е прецедент за Павел баня, коментират местните жители. По думите им не минавало седмица в която обитателите на местната ромска махала да не организират нерегламентирани надбягвания с двуколки по улиците, чудо било че няма загинал до момента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar