Затворникът, принудил България да подобри условията в местата за задържане, поиска свобода, за да стане баща.

47-годишният Светломир Нешков-Куцара излежава 29-годишна присъда за магистрални грабежи, кражби, опит за убийство на полицай, бягство от затвора в Ловеч. Вече е излежал 18 години. Сега иска свобода, защото условията в затвора не му позволяват да стане баща.

Нешков е подавал десетки жалби. Най-важната е през 2015 г. – за това, че условията в затворите са унизителни и нечовешки. И печели. България е осъдена да се промени.

Близо 4 години след решението в полза на Нешков условията в местата за задържане трябваше да бъдат тема на разговор в Министерството на правосъдието. Неотложни ангажименти на вътрешния министър и главния прокурор обаче я отложиха за неопределено време.

Причината за съвещанието станаха снимки от килията на Десислава Иванчева и Биляна Петрова показващи, че килиите са все така унизителни.

„Следствените арести от тоталитарно време се използват като инструмент за процесуална принуда, за изтръгване на наказания и удобни показания от задържаните лица“, смята Михаил Екимджиев, адвокат по правата на човека.

Според него в затворите условията били по-добри. Светлослав Нешков обаче твърди, че не му осигуряват възможност да спортува и да се обучава.

„Дадена му е възможност да работи в затвора. Работи, полага труд, футболни, боксови турнири, включително е и награждаван“, заяви Маринела Георгиева, инспектор „Режимна дейност“ в Софийския затвор.

Нешков иска и стая, в която да се усамоти с жена си, за да има дете.

„Лишените от свобода, които искат потомство, няма пречка да им се осигури извеждане до медицинско заведение и извършване на асистирана репродукция“, заяви Маринела Георгиева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar