В най-новата си история сградата на прокуратурата в Разград за втори път се оказа обградена от протестиращи. Първият протест бе свързан с разследване на пътен инцидент, хората настояваха по-бързо да бъде внесен обвинителен акт, а днес протестът се отнасяше до събития, които се случваха в Административния съд, който се намира в същата сграда.

Там в 13,30 ч. трябваше да стартира дело, заведено от фирма „Агротайм“ООД-Исперих срещу кмета на община Самуил д-р Бейтула Сали заради мълчаливия отказ на градоначалника по искане на фирмата за издаване на заповед за разрешаване изработването на комплексен проект за инвестиционна инициатива по заявление на исперихската фирма за изграждане на торохранилище в землището на село Хърсово.

Процесът започна с 20 минути закъснение, но не стана ясно дали това има връзка с протеста, хората отвън бяха мирни, за протеста имаше разрешение, те просто стояха с български знамена и плакати срещу изграждането на лагуната за течна тор от свине. За разлика от протеста в Богданци миналата седмица, този път имаше представители не на 4 села, а на всички населени места в община Самуил. Част от хората влязоха в съдебната зала. Бе внесено искане над 500 човека от близките села да бъдат конституирани като заинтересована страна по делото, но съдия Ива Ковалакова-Стоева го отхвърли.

Съдът обаче прие искането на защитата на „Агротайм“ за оспорване на един от документите по преписката – по отношение на датата, на която е подписана резолюцията по заявлението. Това е свързано с варианта на обжалване на решението на кмета да не издава исканата заповед – като мълчалив отказ или отказ, при който страната не е уведомена. Остана неясно откъде представителите на инвеститора имат информация за самото съдържание на резолюцията, което доведе до съмнения за „къртица“ в администрацията.

Аргументите, които кметът д-р Сали изложи чрез своя адвокат по процеса Нергин Хамдиев, по повод отказа от издаване на заповед за разрешаване изработването на комплексен проект за инвестиционна инициатива бяха свързани както с това, че според него документацията не отговаря на законовите изисквания, така и с факта, че клаузата на Закона за устройство на територията, въз основа на която се иска заповедта, не е го задължава да издаде такава заповед, споменава се думата „може“.

Съдът отложи делото по две причини – оспорването на документа и разпореждането общината да предостави оригинала на заявлението, както и желанието на адвоката на жалбоподателя да се призове свидетел във връзка с това обстоятелство.
Следващото заседание е насрочено за 15 януари 2019 г. от 14,00 ч.
Протестиращите приеха новината за отлагането спокойно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar