Изборът на Мартин Зелмайер за нов генерален секретар на ЕК е незаконен, е заключението на омбудсмана на ЕС Емили О’Райли, цитирано от електронното издание „ИЮ Обзървър“. „Проверката ни показа подробно, че назначаването на Зелмайер не е извършено според евроразпоредбите и по правилата на ЕК. В следващите месеци ще приключим окончателно разследването“, каза тя. Емили О’Райли подчертава, че ЕК не е предоставила изискани документи в защита на решението.

До назначаването си за генерален секретар на ЕК през февруари т.г. Мартин Зелмайер беше шеф на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той беше избран без конкурс и в последния момент, след като предшественикът му на поста Александер Италианер се пенсионира. Назначаването на Зелмайер предизвика спорове дали е законно, и омбудсманът на ЕС се зае да го разследва. Случаят стигна и до ЕП, който също смята, че е извършено в разрез със еврозаконодателството.

ЗАЩИТА

ЕК „категорично отхвърля становището на омбудсмана на ЕС“, се казва в писмо, изпратено от еврокомисаря по човешките ресурси Гюнтер Йотингер до Емили О’Райли, цитирано от електронното издание „Политико“. Според него в хода на проверката омбудсманът не е провела разговори с бившия генерален секретар Италианер и със самия Зелмайер. Йотингер подчертава, че само Съдът на ЕС може да се произнася дали е спазено еврозаконодателството по даден случай.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar