Върховният административен съд окончателно е решил, че незаконния ски влек „Меча поляна“ в Природен парк „Витоша“ трябва да бъде премахнат, съобщиха от съда в понеделник.

Тричленен негов състав се е произнесъл по заведено в края на 2020 г. дело след жалба на собственика на ски съоръженията на Витоша – „Витоша ски“, срещу решение на Административен съд София – град, което е потвърдило заповед на началника на РДНСК-София за събарянето на откритата въжена линия, обслужваща едноименната около стометрова ски писта.

Съдът не се е съгласил с претендираната от „Витоша ски“ търпимост на незаконния строеж по силата на разпоредби в Закона за устройството на територията, позволяващ узаконяването на стари съоръжения без необходимите разрешителни.

Причината е, че ски влекът е бил изграден през 2005 г., когато вече е действал законът, изискващ разрешителни. Това е станало по възлагане на „Витоша ски“, но проектът няма одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж, заради което е и обжалваната заповед на РДНСК-София за доброволно премахване на обекта.

Става въпрос за дълга 92 открита въжена линия, съставена от четири около 3.5-м3етрови стоманени стълба, забити директно в земята, без бетонови фундаменти. Всеки от стълбовете е укрепен с по три броя метални тръбни подкоси с дължина около 1.80-2 м. и стоманени въжета. Налице е и задвижващ механизъм с елекрически двигател, водещо, обръщателно и направляващи въжета, както и кабина за управление на лифта.

Всички те трябва да бъдат премахнати. Решението на съда не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar