На Бойко Рашков му бе отнет достъпа до класифицирана информация заради работата му в комисията за контрол на СРС-тата, заяви в предаването „Лице в лице“ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. Тя уточни, че това се случило след т. нар. дело за „убийството“ на Делян Пеевски, по време на което от комисията са заключили, че става дума за „скалъпеж“ с участието на ДАНС. „Когато Цацаров каза „закрийте бюрото, защото ни пречи“, те отнеха достъпа на Бойко Рашков и Георги Гатев до класифицирана информация, препятствайки по този начин правосъдието““ Така Дончева коментира изявлението от днес на шефа на ДАНС Димитър Георгиев, че служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи е с отнет достъп до класифицирана информация.

Дончева, която е адвокат по професия, напомни, че министрите по презумпция имат достъп до класифицирана информация – „на тях не им се дава достъп и не им се отнема“.Според нея Димитър Георгиев никога не е бил глава на ДАНС, по-скоро службата се е ръководела представителите на кръга „Монтерей“ (приятелски кръг, съставен от някогашни служители на Държавна сигурност, МВР и разузнаването около вече покойния ген. Любен Гоцев), които са му били заместници и някои други лица извън ДАНС.

Едновременно с това Дончева изрази негативно мнение спрямо избора на служебното правителство за нов директор на ДАНС. Според нея назначението е странно: „Не можете да направите селския началник шеф на национална служба. Това са служби, които изискват „тежък вестибуларен апарат“, какъвто този човек не притежава“, заяви Дончева.

Предложеният за нов шеф на ДАНС Пламен Тончев е бивш кадър на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР. Той ръководи антимафиотите във Враца преди да оглави местната структура на ДАНС през 2009 г. След това заема същата позиция в Кюстендил.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar