Опасенията, че задържаният в Минск беларуски опозиционен журналист Роман Протасевич е подложен на насилие, се засилват, предаде ДПА.

    Протасевич бе арестуван в неделя, след като самолетът, с който пътуваше от Атина в посока литовската столица Вилнюс, беше отклонен от изтребител МиГ-29 от беларуската армия по нареждане на беларуския президент Александър Лукашенко и се приземи извънредно в Минск, отбелязва ДПА.

    Наталия Протасевич, майката на задържания журналист, заяви, че има недвусмислени доказателства, че синът й е подложен на насилие, имайки предвид кадри от центъра за задържане на хора, в който се намира Роман Протасевич.

    „Не съм хирург, но е ясно, че са го удряли по носа и че носът му може би е счупен“, заяви Наталия Протасевич във връзка с видеозаписа, разпространен от беларуските власти, предаде БТА.

    Тя каза още, че лява буза на сина й е била подута. „Въпреки грима, се забелязва жълт оттенък – вероятно прикриват синините с пудра“, изтъква майката на журналиста. Според нея по шията на Роман Протасевич могат да се забележат следи от душене. „Съдейки по видяното, са го душили, за да изтръгнат информация от него“, заключава тя.

    Във въпросния видеозапис, разпространен от властите, Роман Протасевич заяви, че е третиран в съответствие със закона, и призна, че е организирал протестни прояви в Беларус, отбелязва ДПА.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar