Главният заподозрян за терористичните атаки през ноември 2015 г. в Париж и през март 2016 г. в Белгия ще се изправи пред съд в Брюксел днес.

28-годишният Салах Абдеслам е френски гражданин от марокански произход, роден и израснал в белгийската столица. Той бе единственият от терористите, които оцеляха по време на координираните нападения в Париж, и няколко месеца по-късно бе заловен в Брюксел след сражения с полицията.

Обвиненията срещу него са за „опит за убийство в контекста на тероризъм“ именно заради престрелката със силите за сигурност. За това може да бъде осъден на до 40 години затвор.

Абдеслам бе заловен ден след погребението край белгийската столица на брат му Брахим, който умря по време на атентатите в Париж. Името на Салах е записано като човека, наел автомобила, паркиран пред концертната зала „Батаклан“, където загинаха най-много хора – 89 души. Той е закарал до залата терористите в петък вечерта на 13 ноември. В събота сутринта след атентата е бил спрян от полицията близо до френско-белгийската граница, но след това е бил пуснат да продължи с двамата си спътници, защото името му още не е било обявено за издирване в цяла Европа.

Над 100 полицаи ще охраняват околностите на съдебната зала.

По-късно Абдеслам ще бъде съден и във Франция и ще бъде возен между двете държави, за да присъства на заседанията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar