Прокуратурата не намери виновен за смъртта на двегодишното дете, затиснато от шкаф в хипермаркет „Алати“, и прекрати наказателното производство по случая. Със свое определение от 25 януари Районният съд в Пловдив потвърждава постановлението на прокуратурата. До разглеждането на казуса в съдебна зала се стига по жалба на майката на починалото момче.Тя може да атакува прекратяването на разследването и пред Окръжния съд.
Това е втори опит на Районната прокуратура да сложи край на наказателното производство, но в първия случай съдът е дал указания за допълнителна проверка на фактите. Те са изпълнени, но виновник така и не е открит.
По обяд на 12 август 2016 г. майката влиза с 2-годишния Ники в магазина, за да търси улуци за семейната къща. В началото държи детето на ръце, след това го оставя на земята, за да разгледа по-спокойно. Момченцето се заиграло между наредените мивки и в един момент изпуснало играчката, която държало. Хванало се за един от шкафовете с умивалник, той политнал върху него и го ударил. Момчето се разплакало, майката се втурнала към него, а клиенти веднага извикали Бърза помощ. Детето било откарано в болница, но починало, защото от удара била разкъсана сърдечната му мускулатура.
Образуването досъдебно производство е за убийство по непредпазливост срещу неизвестен извършител, какъвто беше редът преди последните промени в НПК. В хода му не е установен конкретен служител на хипермаркета, който да има вина за инцидента. Констатирано е, че шкафовете с мивки са били наредени по двойки, за да се държат един друг и че ако детето не беше закачило единия от тях, той не би паднал. Лъсва и един пропуск в нормативната база, защото в нея няма разписани задължения строителните хипермаркети да обезопасяват по конкретен начин предлаганите на клиентите стоки. Така съдът приема, че няма какво повече да се направи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar