Секретното Бюро за защита на свидетелите към главния прокурор Сотир Цацаров ще има нова база. Става дума за комплекс от сгради близо до затвора в София, които трябва да се ремонтират основно. Затова Цацаров е обявил обществена поръчка за малко над 3 млн. лв. С тези пари трябва да се изградят тренировъчно стрелбище, зали за обучение и тренировки, гаражи и складове и автомивка.

Става дума за бивши сгради на военните, които са прехвърлени на съдебната власт заради отпаднала необходимост. Те са строени в периода 1938-1980 г. и отдавна не се ползват. Две от тях са в лошо състояние и затова ще бъдат разрушени. Останалите ще се ремонтират основно.

В сградата, където ще е стрелбището, ще има и зала за обучение, става ясно от документацията към обществената поръчка. Там трябва да се обособи помещение за съхранение на оръжие и боеприпаси, „с количество равно или по-голямо от 100 кг, изчислено като барутно съдържание“, пише в поръчката. За да се обособи стрелбището, трябва да се премахнат прозорците от фасадните стени на сградата. На тяхно място се предвиждат плътни стоманобетонови елементи, а върху тях – антирикошетни плоскости от каучукови трици.

Във втората сграда ще има административна част. В съседство трябва да е тренировъчната зала. В третата сграда ще има 11 гаража и 6 склада. В комплекса има още една административна сграда. Предназначението на автомивката трябва да се запази, пише в документите. Тя е строена през 1980 г., като още тогава е изграден сондаж.

Бюрото за защита на свидетели премина под управлението на главния прокурор през 2013 г. Оттогава Цацаров системно го оборудва. През 2014 г. бе обявена поръчка за 14 коли за над 17 хил. лв., а след това – за фитнес оборудване и електрошокови пистолети.

М.г. Бюрото е похарчило 206 хил. лв. за административни разходи, стана ясно от отчета му пред Висшия съдебен съвет. В тази сума влизат разходите за „релокирани лица в чужди държави, за финансови помощи и средства за наеми на жилища за настаняване на защитени лица“.

СТРОГО СЕКРЕТНО

Работата на Бюрото е строго секретна и досега резултати не са представяни. При няколко шумни акции на прокуратурата обаче бе демонстрирано, че на мястото има хора от структурата. Така бе при акцията срещу депутата Живко Мартинов от ГЕРБ. Служители на Бюрото участваха и в акцията срещу банда за рекет в Козлодуй в края на септември. Публична информация почти няма и дори конкурсите за работа в структурата са максимално скрити. Миналата година е обявила конкурс за зам.-шеф с високи изискванията – искани са няколко допуска до секретна информация – български, европейски и натовски. Кандидатите са минавали през специални тестове в института по психология на МВР – стандартизирани тестове за интелигентност, личностни въпросници, полуструктурирано интервю, други психологични методи за оценка на личността и поведението и психодиагностично интервю.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar