Хатидже Дженгиз, годеницата на убития колумнист на „Вашингтон пост“ Джамал Кашоги, съди в американски съд саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман за зловещото убийство на журналиста, информира Анадолската агенция.

Дженгиз и правозащитна група, основана от Кашоги преди смъртта му, са се обърнали към Окръжния съд във Вашингтон. Те съдят Салман и десетки топ представители на саудитското правителство.

Във внесените документи в съда се казва, че това престъпление е започнало в САЩ и е част от конспирация с пряко отражение върху политическата дейност на Кашоги в Щатите. Обвиняваните саудитски представители са организирали тези действия с намерението да убият Кашоги.

ЦРУ потвърди с увереност, че Бин Салман е поръчал убийството на журналиста.

59-годишният Кашоги, колумнист на „Вашингтон пост“, бе убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Случаят опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Кашоги посети консулството, за да се сдобие с документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.

През септември саудитски съд отхвърли пет смъртни присъди и ги замени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar