Тийнейджърът, който обезглави френски учител заради това, че е показал карикатури на пророка Мохамед в клас, е изпратил съобщение чрез есемес на родител на един от учениците му, който се е оплакал от урока, заяви днес източник от полицията, цитиран от Ройтерс.

Източникът каза пред Ройтерс, че не е ясно, дали родителят – баща на момиче от класа на учителя – е отговорил на съобщението.
Учителят по история Самюел Пати бе обезглавен в петък пред училището си в парижкото предградие Конфлан от 18-годишен младеж от чеченски произход. Неотдавна учителят показал карикатура на пророка Мохамед по време на урок, посветен на свободата на словото.
Прокурорите казаха, че нападателят, застрелян от полицията малко след атаката, е искал да накаже учителя за това, че е показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед.
Телевизия Бе Еф Ем съобщи днес, че бащата на ученичката, който осъди действията на учителя във видео в социалните медии, е разменил няколко съобщения по Уотсап с убиеца в дните преди атаката.
Учителят Пати е станал мишена на гневна кампания в социалните мрежи в дните преди убийството.
Бащата на ученичката, който бе задържан от полицията, е качил видео във Фейсбук, в което настоява учителят да бъде уволнен, казаха през уикенда от прокуратурата. Мъжът е отишъл също при директора на училището, за да се оплаче и е качил още едно видео във Фейсбук, в което назовава поименно учителя и посочва, в кое училище преподава.
Убийството шокира цяла Франция, напомняйки за атаката срещу редакцията на сатиричното списание „Шарли ебдо“ през 2015 г., отбелязва Ройтерс.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar