Федералният министър на земеделието Джем Йоздемир остро осъди целенасочените атаки на Русия срещу селското стопанство по време на войната в Украйна.

Президентът Владимир Путин използва безскрупулно запасите от пшеница на Украйна, каза зеленият политик пред германската агенция ДПА в събота. Земеделските производители ще бъдат принудени да продават запасите си на смешни цени – или „солдатите на Путин“ просто ще ги вземат. „Между другото, в правовата държава има три думи за това: изнудване, кражба и грабеж“.

България обсъжда украински износ през Варна, но проблемът е огромен – тук.

Йоздемир каза, че е получил тревожни съобщения от Източна Украйна, които разкриват империалистическите планове на Путин. „В окупираните територии икономическите структури очевидно се адаптират все повече към руските разпоредби“. Земеделските производители ще трябва да подадат декларации за собственост и ще бъдат принудени да се регистрират съгласно руското законодателство. В същото време Путин умишлено бомбардира железопътните системи на запад, за да прекъсне окончателно украинските доставки на зърно за световните пазари.

Йоздемир каза, че вижда това като международна съвместна задача – да се помогне за създаването на алтернативни, ефективни транспортни маршрути. „За мен правото на Украйна на свободен достъп до световните пазари е също толкова неоспоримо, колкото и нейният суверенитет.“

Ситуацията ще бъде обсъдена по време на германското председателство на Г-7 на среща на министрите на земеделието в Щутгарт следващата седмица.

Йоздемир каза също, че иска да постигне общо разбиране, че една криза не може да бъде решена чрез раздухване на друга. „Климатичната криза и изчезването на видовете не спират, само защото Путин нахлува в Украйна. Защитата на климата, продоволствената сигурност и мирът трябва да бъдат новата триада.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar